Начало Новини Актуално Арестуваха адвокат от Стара Загора при спецакция Лихварите

Арестуваха адвокат от Стара Загора при спецакция Лихварите

Актуално
Лихвари

Организирана престъпна група е разбита при спецакция Лихварите, проведна в Стара Загора от служители на звеното за Борба с оргнизираната престъпност и служители на ОДМВР, под наблюдението на Окръжна прокуратура. Задържан е ръководителят на престъпната група - адвокат Илчо Илев, на 40 г., установи репортерска проверка на Икономически портал на регион Стара Загора.

Реализацията е осъществена в хода на досъдебно производство срещу неизвестен извършител затова, че в периода от 2004 г. до 2007 г. е извършвал банкови сделки, като предоставял кредите в левове и евро на различни хора, срещу задължението да му бъдат върнати сумите с договорена лихва по тях.

В хода на разследването е установено, че се касае за организирана престъпна група, извършваща незаконна банкова дейност, изнудвания, измами, изготвяне и използване на неистински документи, склоняване към лъжесвидетелстване и престъпления по чл. 253 от НК.

Освен Илчо Илев, който беше арестуван преди години и по времето, когато беше началник на следствения арест в Стара Загора, при спецакция Лихварите са задържани и членове на групата, сред които са членове на семейството на Илев, както и криминално проявени лица.

При последвалите претърсвания от ползваните от тях офиси, складово помещение, заложни къщи и жилища, са иззети голямо количество счетоводна документация, записи на заповеди, договори за заем, договорни ипотеки. Открит е и архив с документи за незаконна банкова дейност на групата за последните шест години.

В хода на разследването е станало ясно, че дружествата, от които са отпускали парични заеми срещу лихва в качеството си на пълномощници или собственици, не са имали лиценз за такава дейност.

Антимафиотите установили схемата, по която е действала групата - отпускала парични средства на лица, срещу висока лихва и ги обезпечавала по няколко начина: запис на заповед, договор за заем, сключване на договорна ипотека и изготвяне на договор за покупко-продажба на имот и веднага след него сключвала предварителен договор за покупко-продажбата на същия имот. Установени са над 400 клиента на задържаните, над 200 вписани ипотеки на имоти, собственост на задължени лица по договори за заем, записи на заповеди и договорни ипотеки. С натрупаното имущество от извършваната престъпна дейност групата е учредила ново дружество, с което са кандидатствали и са получили лиценз, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По първоначални данни реализираната печалба е за над 3 млн. лева. Предстои да бъдат повдигнати обвинения на шестима от групата. Действията по разследването продължават.

Още новини