Начало Новини Актуално Арендаторите в Старозагорско засаждали без право хиляди декарa общински пасища и мери

Арендаторите в Старозагорско засаждали без право хиляди декарa общински пасища и мери

Актуално

Арендатори на земи масово разорават и засаждат незаконно с посеви черните пътища и общинските пасища и мери в Старозагорско, съобщи шефът на инспектората към община Стара Загора Методи Марков. Подобни своеволия имало в абсолютно всички 51 села. Само в село Хан Аспарухово, където нарушенията били драстични, узурпираните територии били около 280 дка.

На явлението от инспектората се натъпкали още през пролетта. Оттогава служителите се опитвали да въведат някакъв ред, като информират земеделските служби за действията на земеделците. След изясняване на случаите в детайли, от инспектората ще сигнализират и на Министерството на земеделието.
"Смятаме, че положението е същото и в останалите общини на България", убеден е Методи Марков.
Вместо сами да съблюдават реда и да не позволяват да се заграбват и обработват общински пасища и пътища, селските кметове често нехаели за случващото се в землищата.

Арендаторите оправдавали постъпките си с окрупняването на земите си. Разоравайки черните пътища обаче, те пречели на дребните стопани на земя да достигат до парцелите си, които практически ставали неизползваеми. Като изоравали пасищата пък, земеделците лишавали животновъдите от терени, на които да пасат добитъка.
С действията си нарушавали закона, защото общинските мери и пътища били забранени за обработване и засаждане. Съответно за тези парцели не се полагали и субсидии.

"Заедно със земеделските служби ще обмисляме варианти за санкции, които да бъдат налагани. Арендаторите дължат и компенсации на Общината за нанесените вреди и пропуснатите ползи", съобщи още Марков.

Информация: вестник Новината

Още новини