Начало Новини Актуално Арбитър ще решава казуса в Ремотекс - Раднево

Арбитър ще решава казуса в Ремотекс - Раднево

Актуално

До края на работния ден днес протестиращите и работодателят в "Ремотекс - Раднево" трябва да представят на арбитъра Иван Сотиров писмените си становища по конфликта в предприятието, съобщи общинският координатор на КНСБ в миньорския град Бойка Боева. В петък той, заедно с директора на Националния институт за помирение и арбитраж (НИПА) Кирил Александров, води разговори с представителите на синдикатите и фирмата за постигането на задължително споразумение за определяне на минималните дейности по чл. 14 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС), което е необходимо условие при започването на ефективни стачни действия.

По време на срещата е постигнато съгласие по една от двете спорни точки - работодателят няма да изисква списък на протестиращите работници, за което мениджмънтът настояваше. Второто обаче - за мястото на стачните действия, продължава да бъде препъникамъкът в процедурата, която трябва да се спази по ЗУКТС. Искането на синдикатите и Стачния комитет е това да става на работните места, а от ръководството настояват да бъде определено друго място. Очаква се до края на седмицата арбитърът да се произнесе и да се подпише решението. Стачната готовност в предприятието обаче се запазва, пише вестник Старозагорски новини. Според изп. секретар на КНСБ, юриста Стойчо Кръстев, който също участва в срещата по силата на чл. 42 от Кодекса на труда, ситуацията е много сериозна, фирмата е в тежко финансово положение. "Очакваме освен изп. директор Сабин Спахиев, който е съдружник в "Ремотекс - Раднево", отношение да вземат и останалите собственици.

Хората не са получавали заплати с месеци, не се осигуряват нормални условия за работа, няма работно облекло. Ръководството протака преговорите и оказва натиск във връзка с провеждането на протести при спазване на законовите изисквания. Това е причината, поради която КНСБ настоя за намесата на НИПА. Много строго ще следим хода на преговорите за подписването на Колективния трудов договор и изпълнението на поетите от мениджмънта ангажименти по изплащане на заплатите", коментира той.
Миналата седмица бяха постигнати някои договорености и започнаха преговорите за подписване на нов Колективен трудов договор. Постигна се и споразумение между 18 и 22 януари да бъде изплатен авансът за ноември. "Срокът съвпада с времето, в което очакваме становището на арбитъра, и тогава ще решим как ще продължим действията си", добави Бойка Боева.

Още новини