Начало Новини Актуално Арабски принц - доктор хонорис-кауза на ТрУ, но без покритие

Арабски принц - доктор хонорис-кауза на ТрУ, но без покритие

Актуално

Общо 20 доктори хонорис-кауза има Тракийският университет в Стара Загора. От тях четирима са българи, а останалите 16 - чужденци. За пръв път почетното звание е присъдено през 1997 г. на немския учен проф. Хилмар Цайгерт. До 2008 г. включително притежатели на титлата са единствено и само учени - български и чуждестранни, но от 2009 г. сред отличените има една доста екзотична личност...

Причината медията ни да провери почетните доктори в старозагорската алма матер е скандалът, който избухна преди няколко дни, след като футболната легенда Христо Стоичков стана доктор хонорис кауза на Пловдивския университет Паисий Хилендарски, а социологът доц.Цветозар Томов хвърли оставка и определи случилото се като обида за академизма. Скандалът обаче изкара зад завесите неназовани досега проблеми, свързани с българските университети и самочувствието на българските учени, съобщава вестник Старозагорски новини.
Екзотиката в Тракийския университет е свързана с присъждането на званието Доктор хонорис кауза на Негово Кралско Величество Принц Алуалид Бин Талял Бин АбдулАзис Ал Сауд от Кралство Суадитска Арабия. Въпросният принц получи титлата на подобаваща церемония на 1 юли 2009 г. срещу обещанието да подпомогне финансово доизграждането на студентското общежитие и църквата Св.Патриарх Евтимий в старозагорския студентски квартал.
Към днешна дата принцът не е превел и стотинка, с мотива, че при тях тези неща се случват бавно.
Но пък любопитната подробност е информацията от сайта на Тракийския университет, че присъждането на почетното звание Доктор хонорис кауза на принц Алуалид Бин Талял Бин АбдулАзис Ал Сауд от Кралство Саудитска Арабия е за: СЪЩЕСТВЕН ПРИНОС ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ОТ УЧЕБНИТЕ БАЗИ В ТРАКИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, КОЯТО ЩЕ НОСИ ИМЕТО НА НЕГОВО КРАЛСКО ВЕЛИЧЕСТВО. Там е записано още, че принцът е член на Саудитското Кралско семейство, внук на основателя на Саудитска Арабия и потомък на първия министър-председател на Ливан и водач на Ливанската независимост, а понастоящем е частен предприемач и международен инвеститор. Освен всичко, притежава 43 почетни международни медала в различни области и е почетен гражданин на много градове от различни държави.
Плюс корона от топ-класации - номер 1 в листата за най-влиятелни араби в света; на 5-о място е в класацията на в.Таймс за 25-те формиращи утрешния свят на бизнеса в Средния изток и др. Но въпросното кралско величие, опиянен от титли и класации, явно е забравил за обещанията си за Стара Загора.
Вчера от Тракийския университет уточниха, че номинациите са на факултетите, а не на академичното ръководство. Но пък то, въпреки дебатите, взема крайното решение.
В случая със Стоичков и арабския принц, май за предпочитане е футболната легенда на България! Въпреки че става дума за два различни университета и два коренно различни субекта, вече е явно, че за оцеляването си българските университети са готови на всичко! А ценностите - научни, морални и т.н., в момента те нямат стойност!

Още новини