Начало Новини Актуално Аптеки спират зареждането заради непреведени пари

Аптеки спират зареждането заради непреведени пари

Актуално
аптеки

Много от аптеките прекратяват зареждането със скъпоструващи животоспасяващи и животоподдържащи лекарства заради задължения към търговците на едро, заяви магистър-фармацевт Ивана Ангелова, председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Стара Загора. Доставчиците, на които аптеките дължат големи суми, отказват да зареждат, освен ако не се плати в брой.

Това е непосилно за повечето колеги, поясни тя. Заради драстичното забавяне на плащанията Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора внесе в понеделник в Районната здравноосигурителна каса писмо, в което уведомява, че аптеките имат законно право да спрат отпускането на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от Касата, пише вестник Старозагорски новини.

Последният период, за който НЗОК е превела парите, е първата седмица на октомври, каза магистър-фармацевт Ангелова. Фармацевтите се отчитат на всеки две седмици, а за такъв период Касата дължи средно около 30 милиона в национален план. Натрупаните задължения не могат да бъдат изплатени наведнъж, а отлагането води до допълнителни затруднения. "Ние нямаме претенции към Районната здравноосигурителна каса в Стара Загора. Работим много добре с тях, знаем, че вината не е тяхна. Когато им преведат парите - те ги превеждат на нас. Изпратихме писмото, защото сме длъжни да реагираме и колегиално да ги предупредим. Вината не е и в НЗОК - те превеждат пари, когато им преведат от бюджета", коментира Ангелова.
В няколко аптеки вчера собствениците отказаха коментар и любезно ни посъветваха да питаме здравния министър за ситуацията.

Още новини