Начало Новини Актуално Апартаменти от кв. Столипиново - срещу военен имот в Стара Загора

Апартаменти от кв. Столипиново - срещу военен имот в Стара Загора

Актуално

Заменки на апартаменти от ромския квартал "Столипиново" в Пловдив срещу военни магазини в Стара Загора е трябвало да се реализират през 2005 г. Това стана известно вчера по време на брифинг в Стара Загора. Бившият зам.-областен управител Данчо Данев даде конкретен пример за това, което се е подготвяло:

"Когато трябваше да се направят заменки с имоти в Пловдив - в кв."Столипиново", понеже замествах областния управител, изпратих наши експерти да видят в какво състояние са тези жилища. Тогава изразих мнение, че тези жилища не са подходящи за военнослужещи, които трябва да възстановяват силите си след работния ден. Много добре си спомням, че тогава Милена Димитрова и Христо Желев от експертите в Областна администрация - Стара Загора, бях командировал до Пловдив и направих докладна, че тези жилища не са подходящи", каза пред медиите Данчо Данев.

Явно след като замислените заменките в кв. "Столипиново" срещнали отпор на местно ниво в лицето на Данчо Данев, впоследствие (преди изборите 2005 г.) апетитните военни имоти в центъра на Стара Загора (по ул."Св.княз Борис", бул."Митрополит Методий Кусев", бул."Цар Симеон Велики" и ул."Христо Ботев") са бели заменени срещу апартаменти в крайни квартали на Стара Загора и Казанлък. Тези сделки бяха осветени от новия областен управител Йордан Николов, а вестник "Старозагорски новини" направи журналистическо разследване и установи, че военните имоти са станали собственост на обръч от фирми, част от които са замесени и със скандалната реконструкция на Центъра за социални услуги в Стара Загора. В петък в Народното събрание пък беше огласено, че фирми от обръча са свързани и с ремонтни дейности и доставки в комплекс "Марица-изток" в милионно левово изражение, пише вестник Старозагорски новини.

"Тогава се казваше, че военните имат голяма нужда от жилища и това беше основният мотив", каза вчера Данчо Данев. Той обаче не е бил в течение на реализираните впоследствие заменки, които днес са обект на проверка от Военно-окръжна прокуратура - Пловдив. "С мен разговори не са водени, нито преговори, пък най-малкото пазарлъци", уточни Данев. От областната структура на НДСВ - Стара Загора, не скриха, че по време на жълтото управление някои неща, ставащи по върховете на властта, са възмущавали редовите членове на партията, а днес са категорични, че който е престъпил закона, трябва персонално да понесе своята отговорност.

Още новини