Начало Новини Актуално Антон Атанасов: С каквото и да се занимавам, искам да съм добър в него и да съм успял

Антон Атанасов: С каквото и да се занимавам, искам да съм добър в него и да съм успял

Актуално
Антон Атанасов

Бивш млад кмет и настоящ председател на Младежкия общински съвет на Стара Загора. Това вече е записано в CV-то на Антон Атанасов, макар че е само на 18 години. Какво още иска да прибави към фактите от живота си младият старозагорец?

"С каквото и да се занимавам, искам да съм добър в него и да съм успял", тази простичка, но съвсем практична идея има за себе си дванадесетокласникът от СОУ "Иван Вазов". И уточнява, че тепърва му предстоят по-важни решения - къде ще продължи образованието си, след като завърши средното тази година.
"Не съм решил в кой университет ще уча, нали станаха твърде много. Е, в Перник няма да е", шегува се бъдещият кандидат-студент.

Вече се е спрял обаче на специалността, с която иска да се занимава - „Бизнес мениджмънт“. Доскоро е смятал да се пробва да учи в чужбина, но се е разубедил.
"Промених си мнението, защото няма да е по-различно от тук, а в България ще ми е по-комфортно, определено. Иначе възможностите, които човек има пред себе си - дали тук, или там, се определят единствено от неговите амбиции", вярва младият старейшина №1.
В момента той цепи времето си между уроците в паралелката с английски, информационни технологии и математика, задълженията си като лице и двигател на МОС и приятното прекарване на свободното време с приятели, което си е в реда на нещата за един тийнейджър.
Какво още пише във визитката му? Кореняк старозагорец, роден на 2 май 1992 г., зодия Телец, учил в училището в кв. „Самара“, после - в ІV Основно, 7 години се е занимавал с футбол. Като малък мечтаел да стане полицай, после да прави кариера на футболист. Разделил се е с нея преди година, когато го избраха за млад кмет.
"Прекъснах да ритам професионално, но все пак намирам време за спорт и много се интересувам", споделя Антон. Естествено, че сърцето му на запалянко бие за "Берое", но е твърд фен и на "Арсенал", и на "Барселона".
"Една година бях на отговорен пост, който изискваше да отделям много от времето си. От друга страна пък, работата беше голямо удовлетворение и може би затова с моя екип направихме един от най-силните мандати на младия кмет. Мисля, че успяхме да поддържаме доста добър диалог между младите хора, институциите и местната власт. И общуването се подобри, и мисленето за нас като за хора, които наистина имат много идеи и трябва да се използват. Поне за една година не срещнахме затворена врата, затова благодарим на местната администрация, макар и във време на тежка криза.
Сега една от първите ни задачи е да сплотим новия екип в Младежкия общински съвет, където старите си тръгват, идват нови и първо трябва да се почувстват част от нас. Ще се опитам да бъда рамо и на новия млад кмет на Стара Загора.
Засега Антон не се вижда в партийна рамка, която би била еветуален трамплин към политическа кариера.
"Разбира се, интересувам се от политика, но като българин. Според мен един от хората, които имат добър коефициент на полезно действие, е Цветан Цветанов - мисля, че е много активен, има добър диалог с хората, той всеки ден е в медиите. В световен мащаб съм много впечатлен от Барак Обама. Въпреки недоверието, което среща най-напред като първия чернокож президент на САЩ и защото пое държавата в криза - ето че икономиката им тръгна нагоре, а и прави добри реформи в сектори като здравеопазването и образованието. Що се отнася до другата велика сила - Русия, смятам, че е грешка смяната на силната фигура на Путин с Медведев", отбелязва младежът, който очевидно следи и световните новини, и обича да чете исторически книги.
Според неговите виждания, периодът от българската история, с който трябва да се гордее всеки българин, е Златният век на Първата българска държава.
"Миналата година препрочетох вече внимателно "Под игото" и сега разбрах колко съм изпуснал, като не съм внимавал, когато са ни я преподавали", признава Антон, който обича да разгръща страници и на научнопопулярни издания. Със същата последователност и страст, която влага в публичната работа, следи и любимите си поп и RnB групи. Само 7-8 пъти пък е гледал любимия си филм "Преследване на щастието" от Уил Смит, защото го зарежда с позитивна енергия.

Информация: вестник Новината

Още новини