Начало Новини Актуално Антимафиоти задържаха 7-членна организирана престъпна група с оръжеен арсенал

Антимафиоти задържаха 7-членна организирана престъпна група с оръжеен арсенал

Актуално

На 27 срещу 28 април на територията на Областна дирекция на МВР - Стара Загора е реализирана още една успешна операция под кодовото наименование Терористи. Антимафиотите от Стара Загора и ДАНС, под ръководството на Софийска градска прокуратура задържаха организирана престъпна група от 7 души с 5 незаконно произведени автомати Калашников и заглушители. Това става в момента на осъществяване на сделката край язовир Копринка. Купувачът е 42-годишен ирански гражданин, живеещ около София и постоянно пребиваващ в България. В село Енина е открита работилницата за заглушителите.

Името на операцията е показателно за намеренията на участниците в групата. Във всяка една нормална държава това би се окачествило като терористична дейност - да се въоръжи престъпна група с такова мощно оръжие като автомат „Калашников”, заяви директорът на ОДМВР - Стара Загора комисар Алекси Алексиев.
У иранския гражданин са намерени 7500 лв., с които е трябвало да плати оръжията. Четирима от групата, сред които и чужденецът, ще бъдат предадени на Националната следствена служба. Сред тях е и ръководителят Румян Топалов, на 50 г. През 2005 г. той беше задържан с голям оръжеен арсенал. Беше разбита и изключително модерната му нелегална работилница в казанлъшко. За това получи условна присъда. При извършеното на 28 април претърсване, в гаражна клетка на ул. Шести септември в Казанлък, наето от Румян, са намерени и иззети  множество части за автомат Калашников: комплекти ударно-спускателни механизми, затвори, цеви, газови бутала, сгъваеми приклади, пълнители и др. детайли, както и инструменти за незаконно производство и преработване на оръжие. 
Четиримата основни участници в групата са конвоирани до Национална Следствена служба в София, където предстои да им бъде повдигнато обвинение и да им бъде взета мярка за неотклонение  за 72 часа, с постановление на Софийска градска прокуратура.


Видео файлът не съдържа звук

 

Терористи Терористи Терористи Терористи

Още новини