Начало Новини Актуално Антимафиоти разкриха верига от фирми, извършващи данъчни измами. Арестуван е и полицай

Антимафиоти разкриха верига от фирми, извършващи данъчни измами. Арестуван е и полицай

Актуално
Стара Загора

Голяма мрежа от фирми, извършвала данъчни измами в особено големи, е разкрита при специализирана полицейска операция с участието на антимафиоти от Стара Загора, Велико Търново, Пазарджик и Габрово. Тя е реализирана в хода на разследване на данъчни престъпления по следствено дело на Националната следствена служба.

В рамките на разследването е задържан полицейски инспектор в Областна дирекция на МВР - Стара Загора, който е правил опити да предотвратява проверките на фирмите. 39-годишният И.Ф. е арестиван под личното ръководство на зам.-градския прокурор Роман Василев от служители на дирекция „Вътрешна сигурност”.
Полицаят многократно е предлагал, обещавал и давал различни суми пари и други облаги на длъжностни лица от системата на МВР, за да получи класифицирана информация. С нея той изнудвал фирмите, срещу които са водени полицейски проверки. С постановление на Софийска градска прокуратура е задържан за 72 часа. Срещу него е повдигнато обвинение по член 304 ал.1, и чл. 387 ал.1 от НК за това, че при условията на продължавана престъпна дейност е убеждавал, склонявал и давал имотни облаги на полицейски служители, за да бъдат манипулирани извършвани проверки по отношение на фирми-големи данъкоплатци.
Установени са десетки лица, които от 2007 до момента са участвали в престъпните схеми, с които на фиска са нанесени големи вреди. Чрез дружествата са извършвани фиктивни сделки за закупуване на селскостопанска продукция, както и вътрешно общностни доставки, въз основа на които неправомерно е възстановен данъчен кредит в особено големи размери. При извършените процесуални действия са открити и иззети множество счетоводни документи от шест фирми и две счетоводни кантори, които „работели” на територията на Стара Загора, Панагюрище, Нова Загора, Свищов и Трявна.

Още новини