Начало Новини Актуално Античният град от римско време в Стара Загора става туристическа атракция (видео)

Античният град от римско време в Стара Загора става туристическа атракция (видео)

Актуално

античен град римско време туристическа атракцияКметът на Стара Загора Живко Тодоров и заместникът му Янчо Калоянов положиха основния камък, с който стартира проекта Превръщане на културно-исторически паметници от античния период на Стара Загора в туристическа атракция. Той е на стойност 4,387 млн. лева и е съфинансиран по ОП Регионално развитие.

Ще бъде извършена консервация и експониране на запазените елементи на портата, крепостните стени, главния площад и улиците на античния град. Ще бъдат оформени външни експозиционни зони и ще се създаде завършен туристически маршрут към археологическия комплекс.

Изпълнител на проекта е Антична Августа Траяна ДЗЗД, което обединява 6 фирми - 4 от Стара Загора и по една от София и Пловдив. Строителният надзор е спечелен от Обединение ГИД-Т7 - Стара Загора, авторският надзор ще се осъществява от Конкурент 90 ООД - София и Арс ДН ООД - Пловдив. За публичност и визуализация на проекта, както и маркетинг, е избрана фирма Декодизайн Груп ООД - Пловдив, съобщи кметът Живко Тодоров.

Крайният срок за финализиране на проекта е 30 септември, но Калин Русев - представител на изпълнителя, заяви, че ще направят всичко възможно да са готови с обекта до края на август.

В рамките на проекта ще бъдат извършени следните дейности:

Консервация и експониране на западна порта с протейхизма и прилежаща крепостна стена в археологическа среда:

Ще бъдат съхранени в максимална степен всички оригинални структури от Западната порта с прилежащите ѝ стени и протейхизмата (допълнителна външна крепостна стена), като ще бъдат очертани и пригодени за туристически посещения всички елементи на отбранителното съоръжение - портата, крепостните стени, улиците, както и хронологията на етапите на изграждане на крепостната система в античността. Ще бъде създаден подход от запад към археологическия комплекс, по който ще бъде осигурен достъп на туристи до монументалната антична руина и ще започва туристически маршрут, логично започващ от влизането през портата на античния град.

Форумен комплекс – аудиториум, площад и терми:

Ще бъде оформена цялостна среда на античния площад, включително прикриване със завеса от зеленина на съвременната сграда, застъпила  част от главната антична улица Decumanus maximus, пресичаща Августа Траяна от запад на изток. Проектът предвижда още облицоване на попадащата в рамките на улицата фасада с пана, върху които ще бъдат експонирани фотоси, пресъздаващи атмосферата на римския град и исторически данни, поднесени за информация на туристи и посетители.

Decumanus maximus с пресичащи го антични улици Kардо и сгради в 4 инсули, южно от Старозагорската опера:

Ще бъде оформен единен археологически комплекс, който ще бъде допълнен с разкриване на запазените части от 4-те инсули южно от Старозагорската опера и част от главната антична улица Decumanus maximus под трасето на бул. Митрополит Методий Кусев. Мобилни временни структури ще осигуряват достъпност на комплекса откъм централния градски площад, при провеждането на спектакли, празненства и различни по форма атракции. В пространството под улицата ще бъде създадена атрактивна експозиционна зона, в която антични помещения ще бъдат остъклени като големи витрини с изнесена навън музейна среда.

Мозайка от антична сграда на ул. Ген. Столетов 113:

На стотина метра северно от централния площад, северно от сградата на Операта, туристите ще могат а разгледат откритата мозайка, както и да научат повече за нея от изложени в нишите витрини с пояснителни исторически материали.

Консервация, реставрация и експониране на антични руини в източния двор на Регионалният исторически музей - Стара Загора, на антични подови мозайки и лапидарни паметници, включително античния басейн (писцина), портик с колонада, римска подова мозайка и др.

Ще бъде развита туристическата инфраструктура с нужните озеленявания, обособяване на алеи, места за паркиране, стълбище пред Библиотека Захарий Княжески, за да се приобщи към комплекса и т.н. Част от проекта е и осигуряването на необходимото оборудване и софтуер за интерактивна туристическа информационна система в полза на туристите и гражданите.

Към момента ангажираните с предоставяне на услуги служители са преминали специализирани курсове за обучение. В рамките на проекта ще бъдат обучени допълнително 5-ма аниматори, които ще останат на работа в Регионалния исторически музей и ще обслужват Туристически информационен център. Разходите за заплати на тези служители ще бъдат заложени в общинския бюджет.

 

Античният град от римско време в Стара Загора става туристическа атракция

Още новини