Начало Новини Актуално Английска професорка ще прoучва скелетните останки край Крън

Английска професорка ще прoучва скелетните останки край Крън

Актуално

Английската професорка от Енибургския университет Катлийн Максуини ще проучва намерените скелетни останки в могилното светилище край казанлъшкото село Крън. Това съобщи професор Васил Николов, ръководител на екипа от археолози, които за четвърта година проучват уникалното светилище, датиран от времето на прототраките - 2200-1900-та година преди Христа.

Вече четири години професорът и екипът му разкопават могилното светилище, за което има неоспорими доказателства, че е използвано само за обредна дейност, без жилищно обитаване, пише вестник Старозагорски новини.
Скелетните останки от деца са намерени в сравнително добре запазени керамични урни, общо 9 на брой, през всичките четири години на проучванията. Предполага се, че те са част от ритуал за плодородие и ново раждане, предвид на символната връзка между утробата и урните. Светилището, върху което работят професор Николов и колегите му, се простира на ширина от 10 метра и дължина 19. Освен урните с останки от деца, в района му са открити и 250 рова, засипани с керамични и каменни топки. Предполага се, че те са също елемент от обредни ритуали, извършвани в светилището.

Още новини