Начало Новини Актуално Ангела Меркел: Отношенията между Федералното правителство и България са изпълнени с доверие

Ангела Меркел: Отношенията между Федералното правителство и България са изпълнени с доверие

Актуално

Отношенията между Федералното правителство и България са близки, изпълнени с доверие. Те все пак могат да бъдат интензифицирани още повече в ежедневната работа. Това каза след среща с министър-председателя Бойко Борисов федералният канцлер на Германия г-жа Ангела Меркел. Ние искаме България като член на ЕС да намери пътя си към правовата държава, последователно да продължи борбата с корупцията.

Виждаме с каква интензивност новото българско правителство е започнало тези мерки и ги провежда вече няколко месеца след сменянето на властта, което се отразява и в парламентарното обсъждане, каза Меркел, предаде българската правителствена пресслужба.

По време на срещата стана ясно, че България и Германия ще продължат и разширят сътрудничеството си в областите на икономиката, сигурността, европейската енергийна политика, където двете държави имат допирни точки.
Вашата страна ще реализира голям брой инвестиции в близките години, при което ние с удоволствие ще я подкрепяме, каза федералният канцлер. По време на срещата се проведе разговор относно включването на България в шенгенското пространство. За целта, според г-жа Меркел, страната ни трябва да изпълни действащите критерии. Ние искаме българското правителство да има справедлив шанс, да бъде оценено по достойнство, каза Меркел. Тя благодари за това, че новият български кабинет води чисто европейки и проевропейски курс.
Оценката, подкрепата, желанието за по-доброто сътрудничество между България и Германия е налице, каза българският премиер Бойко Борисов. Той съобщи, че в следващите седмици ще бъдат проведени срещи с големите енергийни компании на Германия. Министър-председателят отчете значимостта на подписаната днес спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Това, според премиера Борисов, е още една стъпка към по-тясното сътрудничество и открива пътя на инвеститорите за България.

Министър-председателят съобщи, че по време на срещата с федералния канцлер е запознал г-жа Меркел с мерките и стъпките, които вътрешното и финансовото министерство са направили по линия на Шенген, на присъединяването към еврозоната, с мерките, които сме взели по отношение на организираната престъпност, специализираните прокурорски състави, специализираните съдилища. Уверявам ви, че новото българско правителство ще работи по начин, по който няма да се срамувате, че сте дали подкрепата си за нас, каза премиерът. Федералният канцлер изтъкна необходимостта от сигурност и надеждност, които са условие за привличането на германски инвестиции в България.
Канцлерът Меркел прие поканата за визита в страната ни, отправена от министър-председателя Бойко Борисов. През октомври т. г. тя ще посети София.
В отговор на журналистически въпрос премиерът съобщи, че състоянието на ранените български войници в базата ни в Афганистан вече е стабилизирано. По-тежко пострадалите ще бъдат транспортирани за лечение в германска болница. И сега на мястото на атаката е министърът на отбраната Николай Младенов.

Борисов
Борисов
Борисов

Още новини