Начало Новини Съобщения Ангел Кунчев: Морската вода е безопасна за къпане, не очаквам проблеми

Ангел Кунчев: Морската вода е безопасна за къпане, не очаквам проблеми

Съобщения

Морската вода по българското Черноморие е безопасна за къпане и към момента няма данни за приближаващо замърсяване. Това заяви в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с притесненията за замърсяване на морската вода след изливането на водите от язовира "Нова Каховка" в Черно море.

Здравните власти взимат проби от 92 места по Черноморието и отклонения засега няма. Няма данни за замърсяване и в съседна Румъния, където първо би достигнала потенциално опасна вода.

"От много говорене се опитваме да си създадем проблем, който в момента не същуствува. Сега, ако някой искате да даде гаранции, че следващата година всичко ще е наред, няма как да бъдат дадени, но пак казвам - в момента няма никакъв проблем с водите за къпане. Функция на Министерство на здравеопазването е всеки сезон да изследва проби за микробиологично замърсяване на 92 места по нашето Черноморие.

Аз не очаквам, че чисто микробиологично - това , за което ние отговаряме, би се появило нещо или би било първо. Напротив, ако има някакво замърсяване, то ще бъде или с разлив на нефтопродукти или с предмети, които плават и няма как да се разтворят или утаят във водата. Но риска при тези предмети не е голям. Това, че ще намерим такива предмети, не значи, че водата е опасна за къпане", каза доц. Кунчев.

Към момента ограничения за къпане в морската вода заради изливането на водите от Нова Каховка има обявени единствено за Одеския залив

Източник: Агенция КРОСС

Още новини