Начало Новини Актуално Ангажираха премиера с обгазяванията на Стара Загора

Ангажираха премиера с обгазяванията на Стара Загора

Актуално

Депутатите на ПП ГЕРБ от Старозагорски избирателен район, областният управител Йордан Николов и кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев вчера са провели среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и ресорни министри. Пред държавното ръководство е бил поставен проблемът с обгазяванията на Стара Загора с азотни оксиди през последните два месеца.

До няколко дни ще стане ясно какви мерки ще бъдат предприети, коментира пред Старозагорски новини областният управител.


Смрад от миналото

В продължение на две седмици "Старозагорски новини" информира своите читатели за поредните обгазявания на Стара Загора с азотни оксиди и със становищата на държавните еколози. Според държавните еколози причината е инверсия, която се наблюдава в града на липите, използването на твърдо гориво и автомобилният трафик.

Преди Коледа екоминистърката дори предложи график за движението на колите - един ден да вървят тези с четните номера, а на другия - с нечетните. Революционно!
Азотните залпове естествено ни върнаха към големите обгазявания на региона през 2004 и 2005 г. Тогава държавните иституции се бяха вторачили в серния диоксид и всячески спестяваха информацията за останалите замърсители на атмосферния въздух в Старозагорско. Архивите, с които разполага "Старозагорски новини", показват доста премълчани истини:
Годината е 2005-а, а месецът - октомври. При ПДК от 230 микрограма на кубичен метър, на 22-ри те са 261, на 23-и - 308, на 24-и - 339, а на 25-и - 382 микрограма. Наднормени стойности на азотни оксиди е имало и на 5 и 7 ноември.
Много по-трагична е била ситуацията с въглеродните оксиди. От 3 март до 11 април наднормени стойности на въглероден оксид е имало 69 дни (общо 969 часа). Най-кошмарен за старозагорци е бил периодът ОТ 6 МАРТ ДО 11 АПРИЛ 2005 ГОДИНА; Т.Е. 36 ДЕНОНОЩИЯ, В КОИТО ВЪГЛЕРОДНИЯТ ОКСИД Е БИЛ САМО В НАДНОРМEНИ СТОЙНОСТИ. След 11 април от РИОСВ съобщават, че газанализаторът им е развален и въглероден оксид не е замерван в следващите 10 месеца.

През онази смрадлива 2005 г. държавните еколози обаче не свикаха кризисния щаб за 969-те часа наднормени стойности на въглеродните оксиди. Но за сметка на това при всяко превишения на серния оксид се вдигаше вой до Бога и се пишеха актове на ТЕЦ-овете.
Взривът в поделението на Челопечене през юли повдигна донякъде завесата за това, което се е случвало в Стара Загора в предходните години. След азотния залп над Стара Загора през последните два месеца е време да дръпнем завесата докрай... В името на живота и здравето на децата на Стара Загора.

Още новини