Начало Новини Актуално Американският посланик ще открие в Стара Загора фото-изложбата Архивът Гибсън

Американският посланик ще открие в Стара Загора фото-изложбата Архивът Гибсън

Актуално
Архивът Гибсън

Посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик ще посети Стара Загора по повод откриването на първа и втора част на фото-изложбата Архивът Гибсън. Тя ще бъде представена на 17 февруари в 18,00 часа на експозиционно ниво 4 в Регионалния исторически музей.

На откриването ще присъства и известният фотограф Иво Хаджимишев, който е възстановил уникалните снимки, включени в експозицията, съобщиха от пресцентъра на общината. 

Първата част фото-изложбата Архивът Гибсън се състои от множество любопитни фотографии, съпътствани от описания на научно-изследователската мисия на д-р Богдан Филов в новоосвободените земи на Тракия и Македония през 1912-1913 г. Благодарение на Иво Хаджимишев, семейство Нели и Боб Гибсън, придобиват права на собственост върху тях, а в замяна посолството на САЩ в България оказва финансово съдействие за прехвърлянето им върху електронен и хартиен носител и за цялостната научна и съставителска дейност по сътворяването на изложбата. Техническата обработка на фотографиите, подборът и поставянето на анотациите са дело на Иво Хаджимишев.

Втората част от фото-изложбата, озаглавена Добруджа ликува – 1940 г., се състои от уникални фотографии, запечатали исторически моменти от навлизането на българските войски и освобождението на Южна Добруджа след подписването на Крайовския договор от 7 септември 1940 г. Снимките са правени от популярния дворцов и правителствен фотограф Бончо Карастоянов – специалист квалифициран от Иво Хаджимишев – като „човек с чувство за историчност” и предлагат интересен фотопоглед върху събитията в Добруджа.

Общото и уникалното за културната общественост в Стара Загора е водещата роля на проф. Богдан Филов и в двете събития. Като ръководител на мисията по изучаване на българските старини в Македония и Тракия и от друга страна като министър-председател на България по време на освобождението на Южна Добруджа през 1940 г.

Изложбата ще предостави възможност за по-детайлен поглед върху огромния научен, културен и държавнически принос на личността на проф. Богдан Филов в Новата история на България.

Посланик Уорлик ще проведе среща с кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев в 15,30 часа, а 16,00 часа дипломатът ще разговаря с областния управител Йордан Николов.

От 18,30 до 18,50 часа е предвидена кратка пресконференция на посланик Уорлик в Зала 33 на музея.

Още новини