Начало Новини Актуално Американски професор популяризира Гео Милев

Американски професор популяризира Гео Милев

Актуално
гео милев стара загора

Проф. Рандал Бейкър стана почетен член на фондация Гео Милев. Писмото, с което изразява своето желание да бъде полезен, да работи за тази фондация, е изпълнено с преклонение пред гения на известния български публицист. В момента д-р Рандал Бейкър е заслужил професор на Университета в щата Индиана, САЩ.

Той също е и почетен професор на Нов български университет, заместник-ректор по академичните въпроси на Азербайджанската дипломатическа академия.

Неговият интерес към Гео Милев е документиран в три от книгите му, публикувани на английски и български език. В творбата си "Българиана 3", която е под печат, той отново пише за Гео Милев.

В българския дом на проф. Бейкър пред представители на фондацията дъщерята на Гео Леда Милева оцени 2011 година като успешна. Научната конференция по време на Гео-Mилевите дни в Стара Загора е дала възможност да се представят различни гледни точки на водещи специалисти от България, Германия и Русия - изтъкна Леда Милева. - Носителят на наградата Гео Милев от последните Геомилеви дни, изкуствоведката д-р Ружа Маринска, е подготвила нова книга за Гео Милев и модернизма в България, която предстои да бъде издадена от ИК "Захарий Стоянов".

Никола Инджов, председател на фондацията, връчи на проф. Бейкър диплом, удостоверяващ неговото членство във фондацията. Проф. Бейкър изтъкна, че за него е предизвикателство да има принос към разпространението извън България на идеите на Гео Милев - водеща фигура в българската литературна и политическа история. Неговото творчество, преживяло много политически и социални промени, продължава да вдъхновява и предизвиква, да въздейства с посланията си и днес – подчерта той.

Информация: вестник Новината

Още новини