Начало Новини Актуално Американската компания Ей И Ес получи награда за най-голям инвеститор в енергийния сектор на България

Американската компания Ей И Ес получи награда за най-голям инвеститор в енергийния сектор на България

Актуално
Ей И Ес Гълъбово

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов удостои с почетен знак американската компания Ей И ЕС като най-голям инвеститор в енергийния сектор на България, който развива дейност на територията на област Стара Загора. Най-високото отличие на областния управител беше връчено на директора на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово Рой Рийд.

При получаването на наградата директорът на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово Рой Рийд уточни че централата вече е преминала 72-часови проби за работа с натоварване от 540 мегавата. Чака се официално разрешение за използването на този производствен капацитет. ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово и сега продава електроенергия на Националната електрическа компания и очакванията са, че до края на 2011 г. ще бъде достигната проектната мощност на централата.

Остава проблемът с изграждане на постоянен далекопровод за нуждите на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово. Сега ТЕЦ-ът използва временно съоръжение. То може да бъде експлоатирано дългосрочно, но при кризисна ситуация централата няма да има резервен вариант за пренос на енергията.

В момента служители на Ей И Ес в България са 450 души. Но след прекратяване на отношенията с Алстом на територията на цетралата всеки ден продължават да работят и между 300 и 500 работници на други фирми, наети като подизпълнители за различни дейности, уточни Рой Рийд.

Топло-електрическата централа с два блока, всеки от които с по 300 MW нетна мощност, беше открита официално на 3 юни 2011 г. Тя е проектирана и в момента работи в съответствие с настоящите европейските стандарти за емисионни норми на серен диоксид, азотни оксиди и прах и  към новите европейски директиви за изискванията за индустриални емисии от 2017 г. Проектът на стойност 1,2 милиарда евро и е най-голямата чуждестранна инвестиция в страната до момента.

ТЕЦ Ей И ЕС Гълъбово ще изкупува около 20 на сто от въглищата, добивани годишно от Мини Марица изток , което възлиза на 8,5 милиона тона и ще осигурява около 9 процента от инсталираната енергийна мощност на страната.

Допълнително е изградено и Съоръжение за депониране на отпадъците, в което са инвестирани 93 млн. евро, съответстващо на най добрите практики и инженерни решения за  опазване на околната среда. Осъществените до момента проекти в рамките на Програмата за корпоративна социална отговорност са на обща стойност 1,450 милиона лева. През август 2010 г. Ей И Ес и община Гълъбово подписаха споразумение за сътрудничество, според което фирмата се ангажира да изпълни социални проекти  на стойност 8,4 млн. лева през следващите 5 години, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

По време на изграждането на централата са създадени средно 2000 работни места на месец и бе оказана подкрепа на местния бизнес чрез договори с 400 български подизпълнители. В експлоатационната си фаза централата ще осигурява около 360 постоянни работни места и още около 2400 допълнителни работни места в секторите на доставчиците.

американската компания Ей И Ес

Още новини