Начало Новини Актуално Американци купуват ТЕЦ Енел Марица изток 3

Американци купуват ТЕЦ Енел Марица изток 3

Актуално

Италианската енергийна компания "Енел" обяви, че е постигнато споразумение с американския инвестиционен фонд Сontour Global LP за продажба на целия капитал от регистрираните в Холандия компании Maritza East III Power Holding BV и Maritza O&M Holding Netherland BV, които притежават съответно 73% от капитала на българската "Енел Марица Изток 3" АД.

Дружеството е собственик на ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" и на 73% от акционерния капитал на българската "Енел Оперейшънс България" АД, която отговаря за експлоатацията и поддръжката на централата. Останалите 27% от капитала са собственост на българската държава в лицето на Националната електрическа компания.
Припомняме, че ТЕЦ "Енел Марица изток 3", разположена край Гълъбово, е с инсталирана мощност от 908 MW. Централата има дългосрочен договор за изкупуване на произведената електроенергия от НЕК по цени, доста по-високи от тези на държавната ТЕЦ "Марица изток 2". През миналата година централата отчете приходи от 231 млн.евро и 69 млн.евро печалба преди данъчно облагане.
Новият собственик Contour Global ще плати общо 230 милиона евро. Стойността на посочените компании в края на отчетния период за 100% от акционерния капитал се оценява на 535 милиона евро, което съответства на 0.59 милиона евро за мегават.
"Енел" взе решение за продажба на централата край Гълъбово през февруари миналата година. За потенциални купувачи на мажоритарния дял бяха спрягани различни компании, сред които австрийската ЕВН. Преди около месец изпълнителният директор на "Енел" Фулвио Конти обяви, че се водят преговори с две компании - потенциални купувачи, а световните агенции обявиха имената на руската енергийна компания "ИнтерРАО" и американския инвестиционен фонд "Контур Глоубъл".

Сделката с американския инвестиционен фонд е част от плана за продажба, обявен от "Eнел", което ще намали общия консолидиран финансов дълг на компанията с около 450 милиона евро, според общата оценка при затварянето. Очаква се операциите по продажбата да приключат до юли, след като бъдат получени необходимите разрешения от съответните органи.
Строителството на днешната ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" започва през 1973 година, а първият блок влиза в експлоатация през 1978 година. До 1981 година постепенно са пуснати и останалите три блока и през 1981 година тогавашната ТЕЦ "Марица-изток 3" достига пълния си капацитет от 840 мегавата.
През пролетта на 2003 година  тогавашната "Енергийна Компания Марица Изток III" АД (сега "Енел Марица Изток 3" АД) става мажоритарен собственик на централата. През есента на същата година започва работа по проекта за рехабилитация и модернизация, който приключи окончателно през февруари 2009 година. Заради обновяването на централата "Енел" получи приза "Инвеститор на годината". Инвестициите възлизат на над 700 млн. евро, от които 160 млн. евро за екологични дейности. Това е първата и единствена не само в България, но и в Югоизточна Европа, работеща на въглища, която изцяло отговаря на европейските екологични стандарти.
През 2007 г. "Енел" обяви намеренията си да инвестира в изграждането на новата ТЕЦ 4 в комплекс "Марица Изток" (на площадката на ТЕЦ 3), но проектът така й не стартира, пише вестник Старозагорски новини.
В сайта на новият собственик ContourGlobal е записано, че развива, придобива и експлоатира електроенергийни и топлоснабдителни компании по света. Компанията развива две основни бизнес-линии: електроцентрали - независими производители, и вътрешнофирмени когенерационни мощности за международни клиенти.
Активите на ContourGlobal обхващат 25 компании в 15 страни на четири континента, притежава около 1200 MW инсталирани електроенергийни мощности и планира придобиването на още около 10000 MW, сред които и ТЕЦ "Енел Марица изток 3". ContourGlobal предлага технически и проектни решения за изграждане и експлоатация на когенерационни мощности в 13 държави извън САЩ, сред които Северна Ирландия, Полша, Украйна, Русия, Румъния, Чехия, Сърбия, Словакия, Австрия и Нигерия. Повечето от тези централи използват патентована от ContourGlobal технология на "Quad-Gen", която улавя и пречиства почти всички въглеродни емисии.
ContourGlobal Solutions осигурява решения и за производствени дружества като пивоварни, бутилиращи заводи и фирми от хранително-вкусовата промишленост. ContourGlobal работи с Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCH) в сферата на бутилиране, доставяне на охладена вода, ниска цена на електроенергия и ниска цена на пара и топла вода в Европа и Африка.

Още новини