Начало Новини Актуално Амазонки стават спасителки на плажа. Професията младее

Амазонки стават спасителки на плажа. Професията младее

Актуално
спасители спасителки цени плаж басейн Стара Загора

31 кандидати за воден спасител на плувни басейни и водни паркове и 13 души, желаещи да бъдат водни спасители на открити водни площи и море, положиха успешно изпитите си по време на обучението към местната структура на Българския Червен кръст и са готови за лятото на 2011 г.

Около 15% от дипломираните са дами, отчете пред „Новината“ Борис Христов, специалист по водно спасяване към Областния съвет на БЧК в Стара Загора.
Курсовете са се провели за периода от средата на март до първата половина на месец май.
„Важно е кадрите, които излизат, да са качествени и да помагат, когато се наложи. В никакъв случай това не е мъжка професия. При добра подготовка и интерес жените могат да се справят много добре“, убеден е Христов.
„За желаещите да бъдат обучени нормативно е определена минимална възрастова граница от 17 години, а горна граница няма. От 17 до 35 години са новите и „прясно“ дипломирани спасители. Това са предимно млади хора, които са много добре подготвени“, коментира Христов.

Момчетата и момичетата, които искат да запишат курса, трябва да го започнат с добра плувна подготовка.
В рамките на обучението кандидатите за водната професия започват да учат спасителните техники, как да работят със спасителни помощни средства, такива, с които се влиза във водата, за да се извлече пострадалото лице, техники за гмуркане, за търсене на човек под водата.
В теоретичната част се набляга на медицинската подготовка, има и такава по правни въпроси, тъй като дейността на спасителя подлежи на наказателна отговорност.
Заради постоянния интерес към курсовете, които се организират ежегодно към БЧК, и ако този интерес продължи, специалистите обмислят обучение да има и през есента, след края на отпускарския сезон.
Според наблюденията на Христов, интересът на новите попълнения в тази професия идвал не само заради спецификата на работата, но и от любовта към водата и заниманията с водни спортове.
„Прави ми впечатление, че много от младежите имат желание да станат спасители и заради това, че ще помагат на хора, което за нашата организация е много важно“, признава специалистът.
Очакванията към един завършен спасител са не толкова да плува добре, колкото да знае как да подходи към човек, изпаднал в беда, да знае как да му окаже адекватна помощ, без да е застрашен животът му, да реагира бързо, след изваждане на човека от водата да му окаже първа долекарска помощ.
Всяка година и учебните планове, и инструкторите "си сверяват часовника", включително и спрямо увеличаващите се европейски изисквания към подготовката на такива кадри.
„В обучението през 2011-а нямаше новости, имаше въведена по-скоро повече помощна техника. Винаги сме на разположение, ако са необходими на курсистите повече часове по практика и теория“, посочва специалистът по водно спасяване.

В Областната структура на БЧК, освен че извършват обучение на водно-спасителни кадри в различните степени, наблягат и на превенцията на водния травматизъм.
„Тук обхващаме и малките деца, и по-големите с разясняване както на опасностите във водата, така и на начините за взаимопомощ, а на възрастните напомняме как да бъдат по-внимателни“, обобщава Христов.
От Областния съвет на БЧК напомнят кои са трите основни причини за удавяния: непознаването на опасностите при къпане и плуване, незнанието и неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата, и незнанието как да се помогне на човек, който се дави.
Според статистиката около 80% от удавянията стават в неохраняеми водоеми във вътрешността на страната.
От БЧК съветват да се посещават само охраняеми водоеми и плажни ивици, и да се спазват указанията на спасителите, за да бъдат емоциите край водата само приятни.

Информация: вестник Новината

Още новини