Начало Новини Актуално Алтернативата на нова ядрена централа е енергийната ефективност

Алтернативата на нова ядрена централа е енергийната ефективност

Актуално

алтернатива ядрена централа енергийна ефективностРазвитието на енергетиката и енергийната ефективност бяха основна тема по време разговорите на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов при работното му посещение в Долна Австрия. Двудневната визита е по покана на министър-председателя д-р Ервин Прьол. Австрийската държава се е отказала от изграждане на атомни мощности с референдум през 1978 г.

В момента се обсъжда и недопускането на възможността за внос на ток, произведен от ядрени централи.

Енергийната ефективност е алтернативата на производството на електроенергия от АЕЦ, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен в отрицателната позиция на правителството по отношение на изграждането на нова централа в Белене. В момента инсталираните мощности у нас са за над 11 000 мегаватчаса електроенергия. Консумацията ни е 5 000 мегаватчаса, а загубите от енергийна ефективност са за над 1 000 мегават часа, посочи премиерът. Той определи като неразумно искането, вместо да се намалят течовете, да се изграждат нови мощности за близо 22 млрд. лева, каквито са изчисленията на експертите от Ейч Ес Би Си. Тези пари трябва да бъдат взети отнякъде. От здравеопазване, образование или инфраструктура?! Не сме съгласни, заяви министър-председателят. Той посочи, че през последните три години правителството работи за да изведе България от зависимостите и като най-силна от тях определи енергийната.

В тази връзка беше коментирано участието на австрийски фирми в проучванията за добив на природен газ от Черноморските недра и проектът Набуко, в който двете страни имат основно участие. Разговорите съвпаднаха с подписването на споразумение, с което Шах Дениз 2 придобива 50% от акциите в консорциума Набуко. Това е изключително важна стъпка. Тя връща проекта за строителството на газопровода отново в играта, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Бяха обсъдени и възможностите, които предоставя на страните реализацията на Дунавската стратегия. Премиерите Прьол и Борисов коментираха провеждането през месец май на конференция за дунавските пристанища, чиято цел е да повиши използването и ефективността на транспортните връзки по реката.

Срещата на делегациите на България и Долна Австрия се състоя в строящия се в град Виенер Нойщат модерен лъчетерапевтичен център, предназначен за лечение на онкологични заболявания, които досега не са подлежали на терапия. Той ще започне да приема пациенти през 2015 г. Ще бъдат обслужвани 1 400 души годишно със заболявания в чувствителни области: очите, мозъка, гръбначния стълб. Стойността на проекта е 200 млн. евро, което е многократно по-евтино от новата АЕЦ, както беше подчертано в разговора.

Бойко Борисов отбеляза, че онкологичните заболявания остават бич за България, въпреки дадените огромни средства за апаратура. Договорено беше да се разработят варианти за диагностициране и лечение и на пациенти от нашата страна. Това може да стане чрез създаване на филиал на центъра в България или чрез установяване на сътрудничество с наши лечебни заведения. От центъра обявиха, че вече имат разработена подобна концепция по отношение на Унгария, която ще бъде разширена и за България.

Срещите ни не се състоят от празни думи, а винаги са следвани от конкретни резултати, посочи д-р Прьол. Той отново подчерта интереса на местните фирми към атрактивните условия за бизнес в страната ни. България е една от най-стабилните държави в Европа. Тя е пример за последователна и сигурна политика на европейско ниво, подчерта Прьол. По думите му, доказателство за доверието, с което страната ни се ползва е обвързването на 450 австрийски фирми с българската икономика.

Още новини