Начало Новини Актуално Алстом България дължи на Химремонтстрой АД над 3,5 млн. евро. Работници ще протестират

Алстом България дължи на Химремонтстрой АД над 3,5 млн. евро. Работници ще протестират

Актуално
Алстом

На 10 ноември работници на Химремонтстрой АД ще излязат на протест, заради дългочаканите и неизплатени близо 3,5 млн. евро от страна на Алстом България - главен изпълнител на новата централа на американската компания AES, която предстои да бъде пусната в експлоатация. Протестът ще бъде от 7,30 до 9,30 часа пред централата.

Химремонтстрой има партньорски договор с Алстом - България ЕООД (собственост на Алстом Италия) за доставка и монтаж на резервоари и абсорбери на серооичстката на централата. Възложителят, обаче, отказва да признае и да изплати дължимите средства, под предтекст, че дейностите не са извършени в срок или са некачествени, коментира председателят на КНСБ в дружеството Георги Василев.

Димитър Георгиев

Що се отнася до твърдението за забавянето на сроковете, това е напълно неоснователно, защото от Алстом не са направили коректен график на строително-мотажните дейности, заяви зам.-изпълнителният директор на Химремонтстрой Димитър Георгиев. През юли 2009 г. договорът с Химремонтстрой е прекратен. До тогава дружеството е извършило 70% от дейностите по изграждането на сероочистващи инсталации за ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово. Фирмата е лишена и от достъп до обекта, като на площадката остават блокирани техника и оборудване за 1,8 млн. евро, които са нейна собственост.

Неизплатената сума провокира и съкращения на около 90% от работниците на Химремонтстрой АД (над 500 души).

Химремонтстрой ще предприеме срещу длъжника си всички действия, позволени от закона. Заради неизпълненото плащане от страна на Алстом - България Химремонтстрой АД е в тежко финансово състояние. Дружеството също дължи сериозни суми на свои контрагенти и не е изключен вариант да се стигне до фалит, уточни Димитър Георгиев.

Според представителите на дружеството, Алстом България дължи пари още на Енемона АД, ХРС - Враца, ХЕМ АД и ХРС - Уелдинг ЕООД, които също се очаква да се включат в протеста.

Още новини