Начало Новини Актуално Алекси Алексиев: Целта ми е полицията да работи по-функционално и в синхрон

Алекси Алексиев: Целта ми е полицията да работи по-функционално и в синхрон

Актуално

Когато човек стои нависоко, има много приятели, но е винаги сам. За да не загуби себе си, му трябва коректив. Хубаво е журналистите да бъдат коректив на останалите, казва Алекси Алексиев, временно назначен за директор на областна дирекция на МВР в Стара Загора.

Алекси Алексиев е роден на 25 юни 1967 г. в Казанлък. Завършил е ВВУ В. Левски във Велико Търново, в системата на МВР е от 1 ноември 1991 г. Заемал е различни офицерски длъжности. От април 2007 г. до 14 септември 2009 г., когато бе временно назначен на длъжността директор на ОД на МВР, е началник на сектор БОП. Женен, съпругата му Лилия е служител в банка, има син Константин на 15 г. и 7-годишна дъщеричка Преслава.


- Г-н Алексиев, имаше ли дилема пред Вас да приемете или не директорския пост?
- Оценявам себе си като човек на дълга и моята лична преценка не е от значение. Някой трябва да поеме отговорност за управлението  на една много сложна система, каквато е ОД на МВР. Осъзнавам, че ДЪЛГОТО Й ОСТАВЯНЕ БЕЗ НАЧАЛНИК ВОДИ ДО ДЕМОБИЛИЗАЦИЯ НА СЪСТАВА и не е в интерес на работата и обществото.

-  В интервю за НБП през 2007 г., когато станахте началник на сектор БОП, се самоопределихте като упорит и постоянен, човек, който пали бързо. Променихте ли се през годините?
-  Осъзнавам предимствата и недостатъците си и се опитвам едните да развивам, другите да подтискам и коригирам. Човек се развива. Оценявам доверието на ръководството на министерството, УСЕЩАМ И КАКВИ ОЧАКВАНИЯ ИМА ОБЩЕСТВОТО ОТ МЕН, а и колегите. Това е огромно предизвикателство. Към мен са съсредоточени надежди и терзания на много хора, както в личен, така и в професионален план.

- Какви бяха първите Ви действия като директор?
- С изключение на това, че подписвам купища документи, не съм направил много. Правя опознавателни срещи с представители на институциите, с които работим, и с медиите. Очаквам активна медийна позиция, нелицеприятните истини да не ми се спестяват. Когато човек стои нависоко, има много приятели, но е винаги сам. И ЗА ДА НЕ ЗАГУБИ СЕБЕ СИ, МУ ТРЯБВА КОРЕКТИВ. Хубаво е четвъртата власт да е коректив на останалите...

- Човек на действието сте...
- И аз така се оценявам. Приказките не са ми силната черта. И съм на принципа, че хората се познават по делата. Така съм оценял и колегите. Не искам формални показатели, а ясни и конкретни резултати. Многото работа да бъде овеществена. Ще го разберат и тези, които не са работили пряко с мен.
НАШАТА РАБОТА СЕ ОЦЕНЯВА НА НЯКОЛКО ПРОФЕСИОНАЛНИ ЕТАЖА. Първо от адвокатите, които са много добър противник - подготвен и мотивиран. След това от прокуратурата, която по закон осъществява качествен контрол на работата ни, и накрая от съда, който казва тежката си дума за това как сме работили всички. Ако сме добри, съдът ще потвърди работата ни, но ако не я свършим качествено...

- Според Вас, ниско ли е възнаграждението в полицията?
- На фона на останалите възнаграждения в сферата на вътрешен ред, сигурност и правозащитни органи, считам, че е ниско. Полицейската работа е неблагодарна, без да се оплаквам.
БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИЦАЙ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ Е МНОГО ОБРУГАН, СМАЧКАН, АТАКУВАН. Хората очакват от него резултати, а резултатите зависят от мотивацията. Службата, която представлявах доскоро, по презумпция е създадена да разкрива латентни престъпления - такива, които ние активно търсим. Престъпления като корупция, ДДС измами, длъжностни престъпления, са скрити - нямат тъжител и заявителски материал. Ощетена е държавата, на която интересът й се защитава от полицая. За да работиш по такъв вид престъпления, изисква ангажираност, аз го наричам професионализъм - да си мотивиран да правиш нещо, въпреки ниското заплащане, липсата на добра материална база и куп де-мотивиращи моменти...

- Приоритетите Ви в работата на ОД на МВР - Стара Загора?
- Тези на министерството като цяло. ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ - КАТО ВИСША ФОРМА НА ПРЕСТЪПНОСТ, Е ОГРОМЕН БИЧ ЗА ДЪРЖАВАТА. На дневен ред има и други проблеми за решаване, например уличното наркоразпространение. Това, за което говори и министър Цветанов - не може гражданите да знаят кой е дилърът в квартала, а полицията да не знае, или ако знае, да не предприеме нищо. Трябва професионална ангажираност. Ти, полицаят, да си търсиш работата, а не тя тебе... Кварталният, оперативният, патрулният полицай, катаджията, да си взаимодействат с гражданите и с колегите си. Нашата работа е отборна. А ДОБРИЯТ МЕНИДЖЪР ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ДОБЪР ОТБОР, да го мотивира и той да работи. Полицейската работа е призвание и не е за всеки. Някои не се научават и през целия си живот, на други е вродено.

- Министър Цветанов обяви, че евентуалните кадрови промени в старозагорската полиция ще бъдат направени от Вас. В кои звена съществува необходимост?

- Там, където е необходимо за оптимизиране на работата. Целта е системата да работи по-функционално, да е по-добре синхронизирана, точните хора да са на точното място. Казах пред състава, че НЯМА ДА ТОЛЕРИРАМ НИКАКВА ФОРМА НА КОРУПЦИЯ И ПРЕДАТЕЛСТВО, ХОРА, КОИТО ПРОДАВАТ ТРУДА НА КОЛЕГИТЕ СИ хора, които са дошли да изживеят безметежно времето си и да се пенсионират с многото заплати... Професионалистите трябва да доказват професионализма си с резултати. Много е лесно да се хване труда на всеки - какво е направил в даден период от време. И ще бъде направено. ЩЕ ПОКАЖЕМ НА ВСЕКИ КОЛКО СТРУВА НА СИСТЕМАТА И КАКВО Й Е ДАЛ. Това не бих го нарекъл ревизия, а рутинна работа, която досега съм правил в БОП. Тук ще ми бъде по-трудно, но ще се справя.

- Кой ще е новият началник на сектор БОП?

- Ще се въздържа да Ви отговоря.

- Как почива директорът на ОД на МВР? Хоби, любими занимания в свободното време?
- Обичам разходките в гората и сред природата, да съм заедно със семейството си. То, като всяко друго полицейско семейство, е най-ощетено от работата ми. На 15 септември така и НЕ МОЖАХ ДА ПРИСЪСТВАМ НА ЦЕЛИЯ ПРАЗНИК НА ДЪЩЕРЯ МИ, КОЯТО ТРЪГНА В ПЪРВИ КЛАС Като се прибрах вечерта, тя ме попита - защо не дойде в класната стая... Затова се старая да компенсирам, когато имам възможност, да съм с тях. Осъзнавам, че децата растат, а ние, решавайки чужди проблеми, си създаваме собствени вкъщи. Видял съм много деца, на които родителите са осъзнавали късно, че са изтървани когато вече не може да ги накараш да възприемат живота по правилния начин. Стремя се да се уча от чужди грешки.
Не казвам, че съм добър баща, защото често ме няма вкъщи. Но когато съм там, се старая, включително и да давам личен пример. Така е и в работата.
Интервю на вестник Национална бизнес поща

Още новини