Начало Новини Актуално Алексей Стоев: Нека не чакаме края на света, той няма да дойде в нашия живот!

Алексей Стоев: Нека не чакаме края на света, той няма да дойде в нашия живот!

Актуално

Алексей Стоев

Високите летни температури през 2012 г. отминават. Догодина обаче, вероятно ни очаква още по-топло лято и още по-студена зима. Трябва да сме готови за посрещане на по-екстремни климатични състояния. Трябва да се върви към използване на култури, които могат да виреят при по-високи или по-ниски температури, казва доц. д-р Алексей Стоев.

- Д-р Стоев, като се заговори за Апокалипсиса на майте, непрекъснато някой изхвърля в медийното пространството най-различни космически страхотии, свързани с глобални катастрофи. Нибиру поотшумя, но се заговори за някаква черна материя, която се приближава и като че ли ще обгърне Слънцето отвсякъде. Да не е ново предизвестие за Апокалипсиса?

- Първо, тъмната материя е била предположена като понятие от швейцарския астрофизик Фриц Цвики при опитите му да обясни липсващата маса в един куп от галактики, която с гравитацията си да удържа галактиките от купа. Тъмната материя играе важна роля в структурирането на Вселената и формирането на веществото при раждането й по време на Големия взрив. Галактиките, куповете от галактики, както и цялата Вселена съдържат доста повече материя от непосредствено наблюдаваната днес. Следователно там трябва да има и тъмна материя!

За наша огромна изненада, масата на тъмната материя е много повече от масата на видимата. Така че нормално е около Слънцето да има тъмна материя и вероятно тъмна енергия, въпреки че ние все още не сме подготвени да изучаваме тези две субстанции в околослънчевото пространство с методите и средствата на съвременната наука.
Тъмната материя и тъмната енергия са нещо, което се намира и в нашата галактика Млечния път и ние съществуваме сред тях. До Слънцето не се доближава тъмна материя, защото около него най-вероятно има такава в някакво количество!

Недобросъвестен интерпретатор на съвоеменната наука е излязъл от контекста на съвременните знания по астрофизика и казва, че към Слънцето се приближава тъмна материя. А това, че тя едва ли не ще го погълне и унищожи и заедно със Слънцето и нас, като цивилизация, пък не почива на никаква сериозна научна основа. Никъде, в нито един научен експеримент не е установено, че към нашето Слънце се приближава нещо, с неизвестна за нас физическа природа.

- С какво да свържем тези страховити фантасмагории, които се пишат по медии, струят от интернет?

- Това е свързано предимно със стреса и емоционалното състояние, в което се намира съвременният човек, поради глобалната финансова криза. Оказва се, че днес ние, хората, сме много крехки и душевно раними, дори по-неустойчиви от нашите предци, които са устоявали на много по-мощни природни катаклизми.

Представете си, че температурите по нашите географски ширини не се понижават през зимата до -18, - 20 градуса, а до минус 40 - 45 градуса. И тук, вместо снежец с дебелина 1 - 2 сантиметра, натрупа 10 - 15 метра сняг, който постепено се фирнова и се образува постоянна ледена кора, в някакъв вариант на миниледникова епоха. Представете си как подобен климат е преживян и изстрадан от нашите предци. Но те не само са преживели този период, но са станали по-силни след него.

Днес ние знаем, че не съществува такова събитие от физическия свят, което да доведе до край на цивилизацията. Въпреки природните стихии около нас, заради колективния характер на съвременното човечество, на пострадалите от тях ще бъде помагано с всички сили.

- А по отношение на слънчевата активност?

- Слънчевата активност обикновено се представя чрез количеството петна по диска на Слънцето. Слънчевият максимем и минимум са двете екстремални епохи на 11-годишния цикъл на слънчевата активност. Докато в максимума на активност Слънцето е покрито с петна и слънчевите избухвания са доста чести, от слънчевият минимум е характерен с дълги периоди без петна по диска на Слънцето. Доколкото 11-годишната цикличност е характерна проява на глобалната магнитна активност на Слънцето, то двата екстремума на слънчева активност много добре се открояват и в структурата на слънчевата корона. Този слънчев цикъл има производни цикли - 22-годишен, 52-годишен, векови и свръхвекови. Космическият климат, за формирането на който слънчевата активност играе ключова роля, става все по-важен фактор не само за високотехнологичните и индустриални дейности, но и за различни аспекти на социално-икономическата дейност. По тази причина предстоящият максимум на настоящия 24-и слънчев цикъл е обект на внимание от страна на различни индустриални и държавни сектори - енергетика, енергопреносни мрежи, високочестотни радиокомуникации, комуникационни мрежи, производството и функционирането на изкуствени спътници на Земята, аеро- и космически полети, здравеопазване. Мисля, че нито едно съвременно влияние на слънчевия цикъл в неговата максимална фаза няма да доведе до крах на човешката цивилизация и на хомо сапиенс като вид.

- А по отношение на климатичните особености с Високите температури това лято?

- Високите летни температури през 2012 г. са вече история. Догодина обаче, вероятно ни очаква още по-топло лято и още по-студена зима. С това трябва да се съобразяваме и да се готвим за посрещането на тези екстремални климатични състояния. Трябва да се трупат хранителни запаси, трябва да се върви към използване на култури, които могат да виреят при по-високи (или по-ниски) температури, а такива има създадени и селектирани в момента.

Нека да не чакаме края на света, той няма да дойде със сигурност! Но нека се готвим за сериозните природни стихии, които ще се случват по време на максимума на слънчевата активност през зимата и лятото. Защото предупреденият човек е и въоръжен! Нека се въоръжим със знания, с технологии и ресурси, за да прескочим тези негативни влияния на околната среда върху нас. И да чакаме по-добри времена!

Интервюираният доц. д-р Алексей Стоев е ръководител на филиала в Стара Загора на Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини