Начало Новини Актуално Александра мечтае за адвокатска кантора

Александра мечтае за адвокатска кантора

Актуално
A

Тя е само на 25, но вече има идеи за правилната посока в живота. Александра Крачолова е от Стара Загора и е студент по право в Бургаския свободен университет. Амбициозна, интелигентна и знаеща добре какво иска за себе си и за другите. Ромската тема е деликатна за нея, но не и табу. Да бъде юрист не е детската й мечта, но все пак стрелките на житейския часовник отмерят точно тази професия.

„Като малка мечтаех да съм моделиер“, обяснява пред „Новината“ чаровната студентка. Сега, когато не е „малка“ обаче, твърди, че вижда себе си като част от юридическия свят.
„Избрах го, защото е предизвикателство за мен и защото ме промени доста. Исках тази промяна и я постигнах чрез него. Исках го и защото, ако наистина го учиш, ти дава култура, развива интелекта, кара те да искаш да се развиваш. Дава ти много, ако съумееш да го вземеш. А аз искам да грабя от живота с пълни шепи“, казва чаровното момиче.
Александра е доволна от обучението си в университета в морския град. Разказва, че там е срещнала най-добрите си приятели. Знанията и уменията, които е придобила, могат се конкурират с едни от най-престижните университети в България.
„Разбира се, всичко зависи и от добрите педагогически умения на преподавателския екип, както и организацията на учебния процес, оборудването“, преценява момичето.

Иска да работи по програми за правата на човека

Амбициозната студентка е на мнение, че, когато човек учи, винаги може да се желае и повече, но самият университет се стреми точно към усъвършенстване на учебния процес – да обучи и подготви млади амбициозни хора за социално реализиране и развитие.
След като се дипломира, старозагорката се вижда като адвокат в частно-правната сфера.
„Бих желала да работя в някоя голяма и динамична адвокатска кантора с добър професионален екип. Също така искам да съдействам за интеграцията на малцинствата, като работя по програми, свързани с „Правата на човека”. Желанието ми е да видя все повече и повече млади образовани роми, интегрирани успешно в обществото“, споделя Александра. Като всеки млад човек и тя обича купоните, да се забавлява с приятели, да ходи на кино, да се разхожда сред природата, както и да чете книги в областта на приложната психология.
Категорична е, че най-релаксиращо й действат разходките в Аязмото.
„Най–важните и ценни неща за един млад човек, според мен, са: да бъде силен, смел, упорит, толерантен, да вярва в себе си. Да не спира да желае да осъществи мечтите си и да се стреми към най–доброто, което може да му предостави животът“, изрежда студентката.

Харесва латино и автентична ромска музика

По въпроса защо в обществото има негативно отношение към ромите и как това може да се промени Александра има своята позиция:
„Единственото, което мога да кажа, е, че сред всяко стадо има и мърша, но това не означава, че всички овце са такива. Не може всички да се слагат под общ знаменател. Има много ромски лидери, които със своето постоянство и умения са допринесли за интеграция на ромите. Така че негативното отношение може да се премахне, според мен, като бъдем по-положителни и толерантни един към друг“, смята Александра.
Иначе един ден на младото момиче минава съвсем стандартно. През уикендите обича да релаксира сред природата, да се забавлява с приятели, да ходи на кино, да слуша музика.
Тъй като се определя като „романтичка“,  харесва латиноритми, изпълнители като Ricky Martin, David Bisbal, Gipsy Kings и, разбира се, автентична ромска музика.
„Няма ром, които да не харесва огнените ритми на автентичната ромска музика, тя ни е в кръвта“, споделя старозагорката.
Александра използва възможността чрез вестник „Новината“ да отправи и личното си пожелание към всички, които празнуват днешния 8 декември. Тя ще празнува с колеги и приятели в Бургас. Пожелава на всички здраве и късмет, да са силни и смели, и да вярват в себе си!

Информация: вестник Новината

Още новини