Начало Новини Актуално Алекс Линчев: С Мол Галерия ставаме все по-добри търговци

Алекс Линчев: С Мол Галерия ставаме все по-добри търговци

Актуално

Алекс Линчев Мол Галерия търговциПровокирането на покупателното желание е изкуство, което ние все още се опитваме да усвоим. Клиентите ни са изключително претенциозни, не са бързи при вземането на решения, свикнали са да получават много. От нас се изисква да сме все по-находчиви, да измисляме интересна добавена стойност, промоции, активности, да вплетем гражданите в устойчива социална отговорност, казва Алекс Линчев - мол-мениджър за мол Галерия - Стара Загора и магкетинг мениджър на GTC за България.

Алекс Линчев е роден на 23 февруари 1982 г. Завършва бизнес администрация и икономика в България и в Лондон. Занимава се с недвижими имоти вече 10 г. - в началото в сферата на ваканционните имоти, инвестиционни проекти, голф игрища, парк-хотели, след това - управление на офис сгради, базирани в София, търговски центрове и сега с GTC (Globe Trade Centre) - изградил и управляващ мол Галерия.

- Г-н Линчев, имате впечатляваща кариера за човек, току-що навършил 31 години...

- Може би защото това е страст за мен, не просто кариера - особено търговските центрове. При другите типове недвижими имоти има много повече спекулации, много повече несигурност и трудна прогнозируемост.
При добре управляваните търговски центрове пазарът е много динамичен, но и в голяма степен по-предвидим.

- Как се отнасяте към изнесената статистика, според която Стара Загора е на първо място в страната в момента по търговска площ в молове на глава от населението при изоставаща покупателна активност?

- Тази статистика от статистическа гледна точка вероятно е нещо чудесно, но не взема предвид толкова много променливи и обективни фактори, че аз не бих взел инвестиционно решение, базирано само на нея. Ако говорим за големи търговски центрове в Стара Загора, те са три.

Мол означава над 10 хил. кв. метра честа търговска площ, управлявана като едно цяло. Стандартите за мол включват паркинг от определен вид, управляващи компании, стандарт на почистване, охрана и озеленяване, маркетинг компании, занимаващи се с промотиране на мола и промоактивностите на наемателите му. По обема площ в Стара Загора отговарят само мол Галерия (25 000 кв. м), молът на Карфур и Парк мол Стара Загора. Молът на Карфур в момента не функционира като такъв, дори не е завършен и единствено супермаркетът е пуснат - рано е да влиза в статистики.

Да, има търговски площи по главната улица, има други по-малки търговски центрове, но те са от съвсем различен вид. Наистина в съотношение към броя на населението Стара Загора има много търговска площ, но добър търговски микс с устойчиви международни брандове, интересни национални вериги, местни - чисто локални марки, които са императивни за харизмата на един търговски мол, в момента единствено мол Галерия притежава. Постигнали сме го с много усилия, но за последната година и половина създаденият търговски микс наистина е изключително добър. Съдейки по оборота на наемателите ни, съдейки по човекопотока, съдейки по данните на проучванията, които правим, включително проучвания на външни консултантски агенции, например Нилсън, мол Галерия е търговски център, който съвсем спокойно може да се издържа от старозагорци и жителите на сателитните градове. Нещо повече, за втората половина на 2012 г. клиенти посочват мол Галерия като предпочитания мол...

- С други думи нямате впечатлението, че покупателната възможност на населението в Стара Загора е ниска. И за покупателна възможност или за покупателна активност трябва да говорим, когато става дума за въздържане от покупки?

- Покупателната способност на населението тук, според мен, е една от високите в страната, но покупателната активност, покупателното желание, наистина е нещо различно.
Провокирането на покупателното желание е изкуство, което ние все още се опитваме да усвоим. Вярно е, че клиентите ни са изключително претенциозни, не са бързи при вземането на решения, свикнали са да получават много и винаги си търсят това много. Покупателното поведение на населението в региона е особено и много интересно. Това е много полезно за нас, развива ни непрекъснато, изисква от нас да сме все по-находчиви, да измисляме интересна добавена стойност, промоции, активности, да вплетем гражданите в устойчива социална отговорност, към която молът също се стреми. Хубавото е, че ставаме по-добри търговци, хубаво е също така, че усилията ни веднага се оценяват.
Когато един клиент изисква много, получи ли го, той веднага оценява труда ни и идеите ни. Точно това ни помогна да заемем голям пазарен дял.
Покупателната способност е добра, според мен, като имам предвид микса, който предлагаме. Все пак ние не предлагаме Луи Витон и Армано Шевино. Дори в София тези брандове са рискови. Брандовете в Стара Загора са съчетание от високо качество на добра цена.

Има по нещо за всеки - за тийнейджъри, за по-зрели дами и господа, за представители на бизнеса... - максимално широка, но и адекватна група, съобразена изцяло с нуждите на местното население. В началото на 2012 г. външното ни проучване даде индикации, че тук се търсят повече облекла за по-зрели клиенти 35+, че се търсят големи магазини от типа на Зара - добри цени за добро качество. Така тръгнахме... Открихме Андрюс, Стилна жена, ще открием на 23 март Н&М.

Добрият търговски микс е не просто съвкупност от добри търговски марки. Той е съвкупност от добри марки, които са адекватни и търсени на конкретния пазар. В този ред на мисли, на 1 април ще открием нов дамски бутик, чието име още е тайна. Откриваме магазин на Адидас пак през април. Идва и една много интересна американска верига Мистър Прецел, която ще предложи разнообразни кулинарни изкушения. Първият обект в България на Мистър Прецел - франчайзинг, откупен в Англия, открива точно в мол Галерия - Стара Загора, още през първата половина на март.
Накратко, ключът към успеха на един търговски център са професионалното управление, инвестиционният поглед в дългосрочен план, умението да се долавят потребностите на клиента и пазара като цяло. Това прави един мол устойчив и такъв мол аз бих включил в статистика за премиум търговски площи.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини