Начало Новини Актуална епидемична обстановка в Старозагорска област с Covid-19 и превантивни мерки за ограничаване на разпространениет

Актуална епидемична обстановка в Старозагорска област с Covid-19 и превантивни мерки за ограничаване на разпространението

РЗИОт началото на епидемията към 0 часа на 9 юли 2020 г. заболелите от COVID-19 в Старозагорска област са 162-ма, като през последната седмица броят им плавно се увеличава.

За изтеклия ден, 8 юли 2020 г., регистрираните случаи са 10, от които 6 от гр. Стара Загора и 1 от община Стара Загора, 1 от община Мъглиж, 1 от община Раднево и 1 от гад Чирпан. Възрастовото разпределение е следното:

 • до 18 години - 2 деца
 • от 18 до 40 години - 3 лица
 • над 40 години - 5 лица.

Във връзка с публикувана информация днес за установени 11 положителни лица в област Стара Загора на 8 юли 2020 г., които са носители на инфекцията COVID-19, РЗИ - Стара Загора уточнява, че в двете лаборатории в Стара Загора, извършващи диагностика с PCR тестове, на 8 юли 2020 г. са установени 10 души с COVID-19 на територията на област Стара Загора.

По данни на Националната информационна система за COVID-19, единадесетият случай за област Стара Загора с положителен резултат на 8 юли 2020 г., е установен по метода PCR в медико-диагностична лаборатория Цибалаб ЕООД - гр. София и е за лице с постоянен адрес в гр. Стара Загора. Епидемиологичното проучване (по данни на лицето) установява, че временната му регистрация и пребиваване са в гр. София, където контактува със Столична РЗИ.

През последните дни се наблюдава дифузно разпространение на инфекцията, с леко протичане.

В област Стара Загора, видно от националната информационна система за COVID-19 лицата под карантина са 861, а лицата с изтекла карантина - 7193.

Всички положителни и контактни на положителни от първи ред са карантинирани.

През второ тримесечие на 2020 г. инспектори от РЗИ - Стара Загора извършиха тематични проверки в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ (195) и обекти с обществено предназначение (730) за спазване на противоепидемичните мерки и носене на лични предпазни средства, спазване на дезинфекционния режим в помещенията и хигиена на ръцете. Проверките показват, че са осигурени необходимите лични предпазни средства и не са констатирани нарушения по противоепидемичния режим.

От Експертния съвет по епидемиология при РЗИ - Стара Загора напомнят, за да се предпазите от заразяване от вирусни инфекции:

 • Носете чиста предпазна маска в закрити помещения
 • Почиствайте често ръцете си
 • Използвайте сапун и вода или кърпичка, напоена с течност на алкохолна основа
 • Стойте на безопасно разстояние от всеки, който кашля или киха
 • Не докосвайте очите, носа или устата си
 • Останете вкъщи, ако се чувствате зле
 • Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ. Обадете се предварително
 • Избягването на ненужни посещения на медицински заведения дава възможност на системите на здравеопазването да работят по-ефективно, като по този начин защитават вас и другите.

 

Още новини