Начало Новини Актуално Актуализираха бюджет '2010 на Община Стара Загора

Актуализираха бюджет '2010 на Община Стара Загора

Актуално

Стара ЗагораНа извънредна сесия вчера Общински съвет - Стара Загора, прие актуализацията на бюджет '2010. "За" свиването на коланите гласуваха 32-ма старейшини, 2-ма бяха "против", а 8 - "въздържал се". Несъгласните с предложения нов вариант бяха предимно от редиците на левицата.

Местният соцлидер Бойчо Биволарски и колегите му не пропускаха да подчертаят, че са имали сериозни резерви още при приемането на бюджета в първоначалния му вид, и заявиха, че парите не се управляват компетентно от страна на общинската администрация, съобщава вестник Старозагорски новини.
Сметките показват, че недостигът е в размер на 5 380 000 лева. От тях 1 500 000 са от местни приходи, 2 220 000 - от републиканския бюджет, и 1 660 000 - от приватизация. Аритметиката е правена на базата на вече реализираните приходи и на прогнозите до края на годината. Сериозно ще бъдат орязани парите за ремонт и поддръжка на уличната мрежа и тротоарните настилки - 900 000 лева, което представлява 30%. Издръжката на общинската администрация е намалена със 150 000 лева, а на Общинския съвет - с 20 000. Парите за здравеопазване са окастрени с 1 077 169 лева, като 950 440 от тях се падат на три от диспансерите. Недостиг на средства ще изпитат и културните институти.

Мнозинството и опозицията си отправиха взаимни нападки по отношение на неизпълнената програма за приватизацията. От ГЕРБ атакуваха БСП и коалиция, че когато е имало кандидати за закупуване на общинска собственост, социалистите са провалили сделките и мераклиите са се отказали, а от левицата контрираха, че са загубени между 5 и 8 милиона още в началото на мандата на Общинския съвет, когато 6 месеца управляващите не са предложили нищо за продан. Биволарски пък отсече, че няма никаква прозрачност как са похарчени над 23 милиона лева, останали от управлението на д-р Желев.
Политическите дебати са нещо колкото атрактивно, толкова и много често безполезно. Още повече, когато се отнасят до бюджета на една община като Стара Загора. По-важно е дали окъсялата финансова черга ще покрие в поносима степен неотложните нужди на гражданите.

Още новини