Начало Новини Актуално Актуализацията на бюджета на България ощетила общините с 300 млн. лева

Актуализацията на бюджета на България ощетила общините с 300 млн. лева

Актуално
/бюджет

Процесът на финансова децентрализация на общините, започнал през 2003 година, на практика през 2009 година прекъсва, заяви пред журналисти независимият експерт доц. Стефан Иванов. Той участва в двудневно заседание на Постоянната комисия по местни финанси и транспорт на Националното сдружение на общините, което се провежда в курорта Старозагорски минерални бани.

След 2009 година, по думите на доц. Иванов, ресурсите започват да се централизират. Като аргумент той посочи, че през 2008 година разходите на общините са съставлявали 7.5 на сто от брутния вътрешен продукт, през 2009 - 6.9 на сто, през 2010 - 6.1 на сто, а за 2001 година се предвижда да бъдат 5.6 на сто. За времето от 2008 година насам общините са намалили разходите си с 600 милиона, а приходите с - с 1 милиард лева, което е довело до стопяване на резервите и трупане на задължения. От 54 млн. лева през 2007 година, те достигат 197 млн. лева през 2009-а, а за тази година има опасност да достигнат критичните 200 млн. лева, каза председателят на комисията Станка Ангелова.
Актуализацията на бюджета засяга най-сериозно административния капацитет на общините и ги изправя пред затруднения при поддръжката на инфраструктурата и зимното почистване на пътищата, смятат още експертите. Това води до непопулярни мерки. Според доц. Иванов до момента в страната са съкратени около 1500 общински служители, в много общини се работи с намалено работно време, ползват се отпуски, редуцират се заплати.
Едва 25 от всички 264 общини в България се справят относително добре, а около 10 на сто реално са фалирали, въпреки че такъв правен статус няма, коментираха експертите от НСОРБ. Всички останали кърпят дупки в бюджета. "Естествено е всички да поемат трудностите от кризата, но по-справедливо би било, ако трудностите се понесат пропорционално. Правителството спазва обещанието си и не вдига данъците, но на каква цена? Готови ли сме да платим със затваряне на детски градини, неосветени улици и неподдържани пътища?", пита риторично доц. Иванов.
С актуализацията на бюджета общините остават с 300 млн. лева по-малко, това са парите, които ще липсват и следващата година. От НСОРБ са поискали допълнително 80 млн. лева за следващата година, след това са ги редуцирали до 50 млн., добави изп. директор Гинка Чавдарова. Засега обаче е ясно, че ще има изравнителна субсидия от 6 млн. лева. Според финансистите на сдружението добрата новина е, че има диалог с централната власт, макар да върви трудно.
От НСОРБ имат предложение определен процент от данъка върху общия доход да остава в общините. Общата данъчна тежест няма да се увеличава, но постъпленията ще се разпределят справедливо между общината и държавата.
Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини