Начало Новини Актуално Актьорска школа търси съдействие за провеждане на творчески семинар

Актьорска школа търси съдействие за провеждане на творчески семинар

Актуално

актьорска школа съдействие

Всяка година, в продължение на два дни след Коледните празници, Пеньо Калчев организира творчески семинар за членовете на Детско-юношеската школа по актьорско майсторство в Стара Загора, който се провежда на Старозагорските бани в бившата вила на Строителни войски. Заедно с негови възпитаници от НАТФИЗ Кръстьо Сарафов, гимназистите от школата на Калчев се запознават с най-новите световни тенденции в театралното обучение.

За провеждане на тазгодишния семинар, школата се нуждае от финансова подкрепа в размер на 300 лева, за което се обръща за съдействие към почитателите и ценителите на театралното изкуство и художественото слово, за да се продължи тази изключително полезна традиция.

Телефон за контакти: 0882 274704.

За Детско-юношеската школа по актьорско майсторство
С театрална педагогика Пеньо Калчев започва да се занимава още от студентските си години. Своята първа постановка той реализира като режисьор в 34-а гимназия с преподаване на руски език - София. В неговата ученическа формация е и десетокласникът Стефан Данаилов. Тук е и бъдещата звезда на Народния театър Иван Вазов - Жоржета Чакърова, както и още няколко знаменитости, които по-късно се реализират в Италия, Франция и други театри в България и чужбина. След като завършва висшето си образование, Калчев продължава да работи в държавните драматични театри в Силистра и Видин, където той е назначен за драматург. В неговата школа по актьорско майсторство българските деца се научават на култ към звучното родно слово. Наученото от Калчев при безброй контакти с първожреците на българския театър и кино - Иван Димов, Константин Кисимов, Владимир Трендафилов, Славка Славова, както и близките му приятелства с великия Стефан Гецов, Иордан Матев, тогавашния ректор на ВИТИЗ Кръстьо Сарафов проф. Иван Чипев и творческото сътрудничество с творци като Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Недялко Йорданов и много други са обогатявали неговата душевност и познания в областта на духовната култура. Всичко научено от тях, Калчев се е стремял всеотдайно и честно да предава на децата, които са били в контакт с неговия творчески свят. И така - повече от половин век. Затова е обясним и фактът, че неговите възпитаници, продължили своя път в Театралната академия, са близо 40 - рекорд, който не е постигала никоя друга театрална школа в България. От около 50 години Пеньо Калчев работи с ученици от почти всички основни училища в Стара Загора.

Много средношколци от гимназиите с преподаване на руски и френски език в нашия град също са били запознавани с големите идеи на българската и световната литература в часовете по актьорско майсторство при Калчев. Голям брой от най-ярките представители на Старозагорския държавен драматичен и куклен театри, също са били обучавани при Калчев. Директорът на театъра Ивелин Керанов, Галя Александрова, Димитър Жеков, Станислав Станев, Янчо Иванов, Елица Стоянова, Биляна Маринова, Ваня Камянска и др. са само част от имената свързали своята творческа съдба с школата на Пеньо Калчев.

В репертоара на неговите състави има редица театрални и литературни постановки, които са играни при голям интерес на сцените на
Държавен драматичен театър Гео Милев, Държавен куклен театър, Народно читалище Св. Климент Охридски и Военен клуб - Стара Загора. Поетичното слово на старозагорските автори - Веселин Ханчев, Стойчо Стойчев, Рашко Стойков, Жеко Христов и почти всички съвременни старозагорски творци, както и на големите български писатели и поети - Николай Хайтов, Йордан Радичков, Валери Петров, Дамян Дамянов, Асен Босев и много други е било защитавано по най-убедителен начин на различни национални конкурси, фестивали и прегледи, където възпитаниците на Пеньо Калчев неизменно са печелили челни места. Затова една голяма част от завършилите школата на Калчев са намерили реализация в най-авторитетни учебни заведения, като Сорбоната, Кеймбридж, Марсилия, Дъблин, както и в Америка.

За изключителни заслуги към българската култура на г-н Пеньо Калчев е присъдено и най-високото отличие - орден Св.Св. Кирил и Методий - I-а степен, златен, както и редица други медали и грамоти.

Понастоящем, въпреки че е лишен от база за работа, при невероятно трудни условия, Пеньо Калчев работи почти всеки ден с две детско-юношески формации. В първата група са включени деца от 4 до 8 клас, а гимназистите репетират в различни дни в апартамента на бивш възпитаник на Калчев. В програмата за обучение са включени дисциплини, като правоговор, дикция, етюди, литературни анализи, както и редица упражнения по техника на дишането, съчетани с елементи от йога и алтернативната медицина за поддържане на добро здраве и кондиция.

Още новини