Начало Новини Актуално Актьор от Куклен театър - Стара Загора спечели престижна награда

Актьор от Куклен театър - Стара Загора спечели престижна награда

Актуално
Награда СИВИНА за старозагорски актьор

Актоьорът от Държавен Куклен Театър – Стара Загора Калоян Георгиев спечели наградата за млад куклен актьор на Асоциацията  на Куклените Театри – АКТ-УНИМА, България и Съюзът на Артистите в България за ролята си в Комедия аха-аха Дел’Арте. Късно снощи в Столичен Куклен Театър се състоя втората церемония по връчването на наградата СИВИНА. 

Наградата бе присъдена на младият актьор от ДКТ – Стара Загора, Калоян Георгиев. Той бе отличен за ролята си в Комедия аха-аха Дел’Арте в спектакъла на ДКТ – Стара Загора. Актьорът получе 1000 лева, грамота и статуетка.

Това е първата награда в живота ми и съм много щастлив, че я присъдиха точно на мен. Благодаря на всички режисьори, които са гласували. За един млад български артист е много трудно веднага след завършването си да получи шанс за изява. Затова благодаря на всички от Държавен Кулен Театър – Стара Загора, че ми подадоха ръка и повярваха в моите качества, сподели емоциите си веднага след получаването на приза вторият носител Калоян Георгиев, съобщиха от театъра в Стара Загора.

Втората церемония по награждаването беше истински празник за всички кукленици – тя се състоя на 21 март – Световния  ден на кукления театър. На двойния празник присъстваха кукленици от почти всички театри в страната. Радостта споделиха представители на ДКТ Стара Загора, ДКТ Пловдив, Ателие 313, както и много студенти и преподаватели от НАТФИЗ Кр. Сарафов.  Церемонията бе почетена и от Ина Божидарова, началник Отдел Театър в Министерство на Културата. Послание беше прочетено и от Вежди Рашидов, министър на културата на Република България.

Наградата бе присъдена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България. Сред членовете й са режисьори като - Петър Пашов, Кирякос Аргиропулос, проф. Славчо Маленов, Иван Райков, Петър Пашов - младши, Ева Кьосовска, Димитър Димитров, Валентин Владимиров. Инициативата е подкрепена от Съюза на Артистите в България. Призът  е  за поощряване  на млади актьори в кукленото изкуство. Те са номинирани и отличавани за една от първите си три изяви на професионална сцена. Номинираните за СИВИНА 2011 бяха:

1. Калоян Георгиев за ролятa си  в Комедия аха-аха Дел’Арте – ДКТ Стара Загора
2. Татяна Етимова за ролятa си в Приказка за юнаците – ДКТ Пловдив
3. Димитър Иванов за моноспектакъла Разкази от бъчвата – Театър Ателие 313

Идеята за наградата е на директора на Столичен Куклен Театър Кирякос Аргиропулос и на доц. Петър Пашов - режисьор, преподавател в НАТФИЗ Кр. Сарафов и понастоящем Председател на Управителния съвет на АКТ-УНИМА, България. СИВИНА Сивинова – чието име носи наградата, беше една от най ярките млади актриси в Столичния Куклен Театър. Името на наградата е  почит и  преклонение пред творчеството на  цялото талантливо актьорско семейство СИВИНОВИ – Иван, Ваня, Нина и Сивина. За огромно съжаление Иван, Нина и Сивина не са вече сред нас. СИВИНА е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години  играеха в страната и чужбина очаровайки зрителите с таланта си. 

Сумата за наградата се осигурява от фонд набран от лични вноски на режисьорите към колегията и от Съюза на Артистите в България. Представител на САБ на събитието беше Валентин Танев – Председател на Гилдия Актьори.

Още новини