Начало Новини Актуално Ако стачката в мините продължи месец, цената на тока ще скочи с 10%

Ако стачката в мините продължи месец, цената на тока ще скочи с 10%

Актуално
Ангел Семерджиев

Повече от една седмица стачка в Мини Марица изток ще разстрои работата на централите и ще се отрази на цените. Ако стачката продължи повече от месец, цената на електроенергията ще трябва да се вдигне поне с 10% от 1 юли 2012 г. Това каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Това увеличение ще е необходимо, за да може да се компенсират допълнителните разходи на НЕК, предаде Агенция Фокус.

Цялата електроенергийна система няма да може да влезе в добър ритъм след един такъв период, уточни той. По думите му процентът на увеличение на цените ще зависи както от потреблението, така и от продължителността на стачката. Ако стачката е по-кратка, може би изобщо няма да се отрази върху цените, единствено трябва да се натоварят самите мини да осигурят същия запас.

Мини Марица изток осигуряват енергийни въглища на три основни централи, най-голямата от които е Марица изток 2. Те участват в микса, както и във формирането на цената на електроенергията за вътрешния пазар. Ако те спрат да работят, тези количества от тяхното производство трябва да бъдат заменени с по-скъпи централи. При това положение НЕК ще има допълнителни разходи за сигурност на снабдяването, които трябва да бъдат компенсирани съгласно закона.

И ние като регулатор ще трябва да ги вкараме в цените за следващия период от 1 юли 2012 г., каза Семерджиев. По думите му, централите имат запас за поне две, три седмици, но след това трябва да намалят производството постепенно и евентуално да го спрат, ако стачката продължи по-дълго.

Още новини