Начало Новини Актуално Ако потокът от пациенти в болниците е по-малък от прогнозирания, парите няма да се превеждат

Ако потокът от пациенти в болниците е по-малък от прогнозирания, парите няма да се превеждат

Актуално

Концепцията за провеждането на здравната реформа е изразена в седем основни документа, сред които Законът за здравното осигуряване и предстоящите в него промени, проектозаконите за лечебните заведения и за Бюджета на НЗОК, Националният рамков договор и осигуреното проектно финансиране. Чрез МРРБ кметовете на населени места ще бъдат поканени да кандидатстват за финансова помощ за провеждане на реформата.

Това каза в залата на областната администрация в Стара Загора зам.-министър Валерий Митрев по време  работна среща- дискусия, в която участваха управителите на общинските и държавни болници, кметовете и председателите на общинските съвети на населените места, както и директорите на РЦЗ, РЗОК, РИОКОЗ, ЦСМП, и председателят на старозагорската секция на БЛС, съобщиха от пресцентъра на областна администрация. Домакини на срещата, посветена  на хода на здравната реформа в Старозагорска област, бяха зам. областните управители Галина Стоянова и Димитър Драчев, присъства и старозагорският депутат от ГЕРБ Недялко Недялков.
Според Валерий Митрев кадровият ресурс в страната намалява и това води до концентрация на специалисти в големите болници. Най-доброто решение за пациентите според него, е създаването на медицински консорциуми, което предстои в близко бъдеще.
Здравното министерство започва мониторинг за рейтинговане на лечебните заведения. Той е по американска технология и ще обхване мениджмънта  на болниците, кадровата и лекарствената им политика, разясни зам.-министърът.  Делегираните бюджети са прогностични и за срок от три месеца. Ако потокът на пациенти не отговаря на прогнозата, няма да се привеждат и средствата на болничните заведения, уточни Митрев .
До 10 дни ще започнат кръстосани одити на договорите, сключени с НЗОК. За първи път екипи от други градове ще извършват проверки на колегите си, съвместно с местните структури на БЛС. Агенция за медицински одит ще проверява случаите на фалшива хоспитализация, стана ясно още на срещата.
На първия етап от реформата е необходимо да се постигне гарантиран достъп на населението до лечебни заведения, а на следващия етап вече ще се търси и качество на обслужването, разясни още зам.-министър Валерий Митрев.


 

Още новини