Начало Новини Актуално Ако обжалват тръжната процедура, губим парите за Дома на инвалида!

Ако обжалват тръжната процедура, губим парите за Дома на инвалида!

Актуално

Два са основните проблеми пред общинската администрация в Стара Загора във връзка с ремонта на Дома на инвалида, стана ясно на пресконференция, състояла се вчера. Първият са кратките срокове, през които трябва да се проведе конкурсът за изпълнител на обществената поръчка.

Срокът за сключване на договор с изпълнителя е 13 септември, уточнява вестник Старозагорски новини. До тази дата трябва да се уточнят условията за провеждането на търга, да има един месец, през който да се приемат офертите, и 14 дни за евентуални обжалвания. Ако има недоволни и те се обърнат към съда, то посочените в подписаното споразумение с Министерството на труда и социалната политика срокове няма да бъдат изпълнени и има реална опасност да загубим парите, заяви инж. Милена Димитрова, началник-отдел "Инвестиции и управление на проекти". Зам.-кметът Димитър Динев допълни, че другият проблем е съвместната им работа при определяне на тръжните условия с програма "Красива България", по която са отпуснати средствата. Той заяви, че се надява да изгладят противоречията си и да създадат перфектна организация, за да се вместят в малкото оставащо време. Като застраховка към евентуални обжалвания от страна на загубили търга Динев сподели, че имат идея в комисията на бъдат включени и представители на Камарата на строителите. Въпреки това той призова кандидатите за обществената поръчка да не обжалват решението, тъй като става въпрос за изключително важен социален обект.
Припомняме, че споразумението с МТСП беше подписан на 15 юли. Общата отпусната сума за ремонта е 528 785 лева, като 400 000 от тях са по проект "Красива България". Останалите ще бъдат осигурени от Община Стара Загора, а на въпрос на медията ни дали те са предвидени в бюджет '2010, кметът проф. Танчев отговори с "да".
Това не е цялата сума, която ни е необходима, уточни Димитрова. Останалите 300 000 лева, които представляват втората част от финансирането на ремонта, Общината трябвало да получи през 2011 г. С осигурените на този етап пари ще се подменят дограмата по фасадата на сградата, входните врати на стаите и на санитарните възли, ще се довърши оповестителната инсталация и ще се боядисат част от коридорите. Естеството на ремонта не изисквало тотално местене на хората с увреждания, тъй като работата по стаите им отнемала не повече от един ден. През това време за обитателите на Дома били предвидени други помещения в сградата, а който имал възможност, щял да се премести за кратко в дома си. Ремонтът трябва да приключи на 5 декември.
По-сериозно за дислокация на хората щяло да се мисли през следващата година, когато с очакваните средства ще се боядисват стаите за живеене и останалите помещения в сградата. Но за да получи втория транш, Общината трябва да изпълни изискванията за първия.

Още новини