Начало Новини Актуално Акции на енергийни дружества ще се предлагат на фондовата борса

Акции на енергийни дружества ще се предлагат на фондовата борса

Актуално

До края на годината на фондовата борса ще бъдат пуснати акции на енергийни дружества, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той взе участие в кръгла маса на тема "България: привлекателна дестинация за инвестиции", организирана от Американската търговска камара (АТК).

Ще бъдат предложени миноритарни дялове от ЕРП-тата, акции в „Марица-изток 3“, части от НЕК, например ВЕЦ-овете, Електроенергийния системен оператор. Възможно е дори да бъде пуснат мажоритарен пакет от ТЕЦ "Марица -изток 2" , каза министърът. В икономическото ведомство са подготвени всички документи на консолидационната компания, скоро ще има готовност да бъдат апортирани дялове, пише вестник Класа.
Колкото до държавното участие в ЕРП-тата, там нещата се променят с дни, каза Трайков. Той обясни, че 2 от ЕРП-тата проявяват интерес към държавните 33% на миноритарните дялове, а едно предпочита държавата да остане акционер или да предложи акциите си на борсата. Министърът съобщи още, че до края на седмицата ще стане ясно още кои шефове на държавни енергийни предприятия ще бъдат уволнени.
До края на юни Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще бъде разформирован. На първо време дружествата ще са самостоятелни, но ще се търсят различни начини те да работят ефективно.

Един от вариантите е газовите фирми да бъдат в едно обединение, а в друго – всички останали. Но дори в обща структура те ще си остават независими, обясни министърът. Според Трайков въпреки кризата страната ни продължава да е интересна за инвеститорите. Прогнозите на кабинета за тази година са умерено оптимистични, защото България е много отворена икономика и промяната на пазарите бързо се отразява на развитието й. От няколко месеца кабинетът предприема различни стъпки, за да промотира възможностите за инвестиции.

Все още обаче България не е първата, която идва на ум, когато се заговори за вложения в Европа. Трайков сравни страната ни с корейските автомобили през 90-те години на миналия век. Всички са знаели, че са качествени, но все пак са се съмнявали има ли кой да поправи колата, когато се счупи. Затова днес са приоритетни мерките за борба с престъпността. Държавата ще насърчава инвестициите в нисковъглеродните зелени дейности в биоземеделие и хранителна индустрия, във високи технологии, логистика и културно-творческите дейности, каквото е филмопроизводство. Министърът съобщи, че промените в Закона за чуждите инвестиции предвиждат особена тежест да имат вложенията, които отварят нови работни места.

Още новини