Начало Новини Актуално Агенцията по заетостта ще обявява всички свободни работни места чрез интернет

Агенцията по заетостта ще обявява всички свободни работни места чрез интернет

Актуално

Всеки, който търси работа, скоро ще може да проверява в интернет обявените свободни места в цялата страна. За това дава възможност единната информационна система за търсене и предлагане на работа към Агенцията по заетостта, която ще стартира до месец. Финансирането й е част от пакета антикризисни мерки, одобрени от бизнеса, синдикатите, министерствата на финансите и на труда вчера.

В системата ще бъдат и регистрираните безработни с данни за образованието и стажа им, за да могат фирмите с дефицит на кадри да се свържат с тях, пише вестник 24 часа.
Вносът на работна ръка от трети страни ще бъде силно ограничен. За сметка на това ще бъдат създадени условия за по-голяма мобилност на кадрите вътре в страната. Като допълнителен финансов източник за това ще се ползва нова схема на оперативната програма за човешки ресурси. С пари от Европейския социален фонд ще се плаща транспортът на работници от дома им до предприятието и обратно в радиус до 100 км.
При фалит на предприятието максималното обезщетение ще е вече 3 минимални заплати, или 720 лв. в продължение на три месеца. Досега то бе 600 лв.
Ваучери за храна ще получават вече и бюджетните служители. Досега тази социална придобивка бе само за наетите в частни фирми. От януари сумата бе вдигната на 60 лв. месечно и се възползваха 200-250 хил. души.
Мерките за компенсиране на намаления доход заради преминаване на половин работен ден ще се разнообразят, реши комисията. При работа на 4 часа в закъсала фирма работникът ще получава 132 лв. стипендия и ще учи задължително нова професия. Всички министерства ще бъдат задължени да си направят отраслови съвети, които да подготвят антикризисни програми по браншове и отрасли.
Социалният министър ще има право да разпростира браншови и отраслови договори, но след консенсус между синдикати и бизнес. Мерките ще бъдат гледани от Националния тристранен съвет идната седмица.
Няма съгласие по минималната заплата, по обезщетенията за безработни, както и за акцизите.

Още новини