Начало Новини Актуално AES прекрати договора с изпълнителя на новата ТЕЦ в Гълъбово

AES прекрати договора с изпълнителя на новата ТЕЦ в Гълъбово

Актуално

На 21 март 2011 г. AES прекрати договора си с Алстом Пауър за изграждането на ТЕЦ AES Гълъбово, следвайки продължителните трудности със завършването и пускането в експлоатация на централата в рамките на предварително договорените срокове, съобщи ръководството на американската компания инвеститор.

Още в понеделник служителите на френската "Алстом Пауър" - главен изпълнител на обекта, са били предупредени да напуснат площадката.
В прессъобщението се уточнява, че AES ще поеме довършителните работи в свои ръце и възнамерява в най-кратки срокове да проведе последните тестове и изпитания, необходими за получаването на разрешително за въвеждането на централата в експлоатация.  Това ще бъде окончателната стъпка от дългия и сложен процес по пуска на ТЕЦ "AES Гълъбово", който е основно приключен.
"Алстом Пауър" - една от двете компании в света, произвеждащи котли, годни да изгарят български лигнитни въглища, бе избрана за главен изпълнител след проведен през 2006 година търг. Нейно задължение беше да проектира, оборудва и построи основните мощности на централата. Първият блок на централата трябваше да заработи в края на 2008 г., а вторият блок - 6 месеца по-късно. "Поради  проблеми от разнороден характер, с които "Алстом" се сблъска в процеса на осъществяване на проекта, двете страни по договора се споразумяха да отложат окончателния пуск на мощностите за края на 2010 г. Тъй като централата не бе завършена и пусната в търговска експлоатация до тези по-късни дати, AES взе решение сама да завърши въвеждането в експлоатация на блоковете на централата", се казва още в прессъобщението. Според главния ръководител на компанията у нас Питър Литгоу тази инвестиция е от изключителна важност и АЕS ще хвърли всички сили за успешното пускане на централата в търговска експлоатация във възможно най-кратки срокове, пише вестник Старозагорски новини.
Проектът за изграждане на заместващата мощност на ТЕЦ "Марица-изток 1" датира от 1997 година. След 7-годишни преговори, проточили се в мандатите на три български правителства, първата копка бе направена на 6 юни 2006 година. Обявено бе, че това е първата голяма електроцентрала, която се изгражда в България за повече от 20 години. Инвестицията възлиза на 1.3 млрд.евро. Американската компания AES, която е собственик на централата, предостави 30 процента, а останалата част се кредитира от консорциум от финансови институции, в който влизат ЕБВР, Calyon, BNP Paribas и ING Bank.

Според договора "Алстом" имаше ангажимента да използва технологиите си за чисто изгаряне, като осигури двата котела, работещи с пулверизираща горивна система, две парни турбини и два генератора.
От представителството на "Алстом" посочиха, че заради неспазване на условия по договора компанията е завела дело в Лондонския международен арбитражен съд още преди инвеститорът да вземе решение за прекратяване на отношенията.

При посещението си в ТЕЦ "Марица-изток 2" миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че заради неспазените срокове за включване в енергийната система на страната, от началото на тази година AES плаща неустойки на българската държава.

Още новини