Начало Новини Актуално Адвокатът на Октопода ще защитава бивш директор на Мини Марица-изток

Адвокатът на Октопода ще защитава бивш директор на Мини Марица-изток

Актуално

Известният софийски адвокат Васил Василев, чието име напоследък нашумя около делото на Алексей Петров - Трактора (който беше задържан при акция Октопода), ще защитава и бившия директор на Мини Марица-изток Иван Марков. Новината потвърди пред медията ни самият Василев. Делото е насрочено за 16 януари 2012 г. в Окръжен съд - Стара Загора.

Припомняме, че Окръжна прокуратура - Стара Загора, внесе в съда обвинителния акт срещу Иван Марков и заместника му Гочо Христов на 29 юли т.г. Според обвинението Марков и Христов, в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Мини Марица-изток ЕАД, са нарушавали служебните си задължения, като разделяли обществени поръчки за строителство на части, така че стойността на отделните части да е в границите до 100 000 лева. По този начин се заобиколило изискването на ЗОП изборът на изпълнител да се извърши чрез открит конкурс и неправомерно е дадена възможност изборът да се извърши чрез събиране на три оферти. Пряката цел на обвиняемите била ремонтът или строежът да се изпълни от предварително избрана от тях фирма.

Повдигнатото срещу Иван Марков и Гочо Христов обвинение е по чл.282, ал.2 от НК.
По информация на прокуратурата, общият размер на причинените щети на държавното дружество е в размер на 988 869.48 лева, информира вестник Старозагорски новини.

Още новини