Начало За региона Туризъм в регион Стара Загора

Туризъм в регион Стара Загора

Регион Стара Загора предлага на туристите пътуване във времето

Стара ЗагораНе са много местата по света, където на малка територия може да се проследи развитието на човешката цивилизация от древността до наши дни. Точно регионът на Стара Загора предлага възможности за едно пътуване във времето. През хилядолетната си история регионът е населяван от различни народи. Тук се раждат и се развиват цивилизации с водещо значение за европейската култура. Водят се епични битки. Днес са съхранени многобройни исторически артефакти и археологически паметници, запазили хилядолетната история от появата на първите хора на европейския континент до днес.
Регионът е населяван от новокаменната епоха (началото на VІ хилядолетие пр.Хр.) и затова и историци определят Стара Загора, като един от най-древните градове в Европа. Туристите могат да разгледат най-добре запазените в Европа жилища от неолита. Те съхраняват сечива и предмети от бита на прародителите на европейската цивилизация. Музеите в Стара Загора и Казанлък съхраняват запазени в автентичен вид древни пещи, ръчни каменни мелници, фрагменти от стотици керамични съдове, сърпове от еленов рог и още много други артефакти.
Регионът на Стара Загора е най-добрата илюстрация за блясъка на тракийската култура. Долината на тракийските владетели, както днес наричаме земите между двете успоредни планински вериги, в чиито център е град Казанлък, пази гробници и останките на античния град Севтополис (IV век пр.Хр.). Тук са открити златни накити и съкровища  – доказателства за разцвета на тракийската култура.Стара Загора
Стара Загора пази античното си римско наследство. В чест на победата си над едно от най-големите тракийски племена римският император Марк Улпий Траян построява новия град Августа Траяна (107 г.). Градът се развива и бързо става втори по значение културен и административен център в римската провинция Тракия. Той е един от малкото в района, получил правото да сече собствени монети. Възходът на града се свързва с времето на император Марк Аврелий (161 – 180 г.). Извършва се мащабното строителство. Запазени са крепостни стени, изящни римски мозайки, терми, античния театър, който и днес се използва като сцена за съвременни представления.
Руините на десетки крепости, църкви и манастири пазят спомена за величието на Първата и Втората българска държава (VІІІ – ХV век). Приела християнството през ІХ век, България се налага като най-голямата държава на Балканите, със страховита армия, водеща победоносни битки. Става и дом на мъдри книжовници, които водят мащабно просветно дело и налагат българския език в църковните ритуали.
Днес идеята за ценностната система и за физическата и духовната сила на старите българи е запазена чрез младежката организация „Бага-Тур”. Това е школа за оцеляване, която е съхранила познанията на прабългарите за материята, флората и фауна, оръжията и бойните похвати и философията на предците.
По време на 500-годишното османско владичество българите съхраняват своя дух, език и култура, а регионът на Стара Загора е център на въстания и борби за национално освобождение. Стара Загора
Периодът на Възраждането (ХVІІІ – ХIХ век) е съхранен чрез литературата, дейността на читалищата и в типичната жилищна и църковна архитектура. Подвигът и саможертвата на загиналите за освобождението на Родината си българи, а също и на войни от Русия, Румъния и Финландия, е увековечен в десетки паметници.
В Долината на розите, между двете планински вериги, се култивира най-богатата в света на етерични масла маслодайна роза, станала символ на България. Уникалният Празник на розата в Казанлък през месец май е неповторимо преживяване за туристи от цял свят, като ги прави съпричастни с магията на розовото масло.
Любителите на планинския туризъм могат да се насладят на чудната природна красота сред прохладата на дъбовите и боровите гори на Балкана, дал името на полуострова. Туристите могат да се отдадат на лов, риболов, полет с делтапланери и на други атракции.  
Природата е дарила района на Стара Загора с изобилие от лековити минерални извори. Днес те са основа за развитието на спа центрове и спа туризъм. Многобройни туристи привличат и загадъчните мегалитни съоръжения край древния Севтополис и селата от региона, които дават възможност на посетителите да се потопят в автентичния български бит. Стара ЗагораРегионът е родно място на много поети, музиканти и художници, които оставят следа в световната култура и изкуство. Стара Загора е сцена на международни фестивали – на оперното и балетното изкуство, на куклените театри, на уникалния Рома фест; домакин е на художествени изложби. В много населени места се провеждат оригинални празници, свързани с българските традиции и дух.
Историческото и културното наследство, представящи всички цивилизационни пластове, заедно с природните дадености на региона, са отлична основа за развиване на алтернативен туризъм. Обединявайки усилията на регионалните и местни власти, на бизнеса и други организации, работещи в сферата на туризма, Търговско промишлена палата – Стара Загора разработи специализирания сайт www.stara-zagora.travel като туристическа визитка на региона. В края на 2009 г. със съдействието на туристическа агенция МИЕЛ Травел и лично на г-жа Кристин Фурние, изпълнителният директор на WATA, обединеният туристически потенциал на Старозагорски регион беше представен по време на 60-ата Генерална асамблея на Световната асоциация на туристическите агенции. В резултат на повишения интерес, редица световни туристически агенции се готвят да предлагат в 7 дневен пакет туристическата дестинация Стара Загора - Казанлък под наслов 8000 години история и традиции. През следващите години се очаква подобряване на нивото на предоставяне на туристически услуги и увеличаване туристическия поток в региона.

Стара Загора
Представяне на основните исторически и културни
забележитолности в региона на Стара Загора

 

Тексът е част от броя за 2010 година на Икономически годишник на регион Стара Загора, периодично издание на Търговско-промишлена палата - Стара Загора

Информационни източници за туризма в Стара Загора: