Начало Новини Актуално 900 лева годишно ще плащат студентите медици в Медицинският факултет на Тракийския университет

900 лева годишно ще плащат студентите медици в Медицинският факултет на Тракийския университет

Актуално

Държавната субсидия, която ще получи Медицинският факултет на Тракийския университет, за академична година е малко под 9000 лева за студент по медицина и по около 4500 лева за медицински сестри и акушерки-бакалаври. 900 лева е таксата на година за студент по държавна поръчка и тя може да се заплати разделена на два пъти, информира деканът на МФ при ТрУ доц.д-р Мая Гълъбова.

За новата учебна година чуждестранните студенти са само извън Европейския съюз - от Турция, Албания, Украйна и бесарабски българи. От официалния сайт на МФ става ясно, че задграничните студенти по медицина плащат по 3800 евро годишно, а тези с двойно гражданство - наполовина. За останалите специалности таксите са съответно 2600 евро и 1300 за студент с двойно гражданство. Около 1000 студенти се обучават през годината в различните специалности на МФ - лекари, сестри и акушерки - бакалавър, магистратури, както и двегодишно обучение по управление на здравните грижи, пише вестник Старозагорски новини.
С около 20% свива бюджета си ТрУ според антикризисна програма. В частта "Наука" разходите са намалени с 41%, а за издръжка на учебното заведение средствата са орязани с 16%, информират от ректората. Антикризисната програма е приета и утвърдена от ръководството на ТрУ на ректорски съвет на 13 юли. Предвиждат се строги мерки за ограничаване на разходите, мораториум върху назначаването на административен и технически персонал и оптимизиране на състава. Спрени са и капиталовите разходи.

Още новини