Начало Новини Актуално 90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков отбелязват с концерт в Стара Загора

90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков отбелязват с концерт в Стара Загора

Актуално

На 29 юни - Петровден, Община Стара Загора и НУМСИ Христина Морфова организират музикална вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на видния старозагорец проф. Петър Жеков (1932-2013г.). Събитието ще се състои от 18:30 ч. в салона на Центъра за даровити деца, носещ името му. Концертът ще включи изпълнения на песни от проф. Жеков.

Участие в концертната програма ще вземат оперните солисти Ивайло Джуров и Емилия Джурова, Елена Баръмова, Денис Иванов, Иван Кабамитов, младите изпълнители Йордан Петев, Анка Атанасова, Стефани Атанасова и Патриция Динева, както и Учебен хор на НУМСИ Христина Морфова - с диригент Стефка Минкова и корепетитор Венета Янкова. Акомпаниментът на роял ще бъде от Полина Влахова. Водеща на вечерта ще е актрисата Галя Александрова.

 

Проф. Петър Жеков е роден на 26 юни 1932 г. в Стара Загора. След средното си образование завършва Полувисшия педагогически институт в Стара Загора и Висшия селскостопански институт в София. Специализира Генетика и селекция (1974 г.) и придобива магистратура по специалността. Защитава докторска дисертация през 1978 г. Хабилитира се като старши научен сътрудник през 1985 г. В 1996 г. му е присъдено научното звание Професор.

Автор на над 400 научни, научнопопулярни и популярни публикации, част от които на културологична тематика и на сценарии за научнопопулярни филми.

Създал е над 1000 художествени песни за глас и пиано по текстове на български поети, от които 500 са издадени в 20 нотирани албума. Автор е на хорови песни и на църковни пиеси за мъжки хор по библейски текстове. Има реализирани над 100 авторски концерти и много тематични вечери с камерни песни по текстове на Николай Лилиев, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Красимира Вакарелова, Кирил Христов, Андрей Германов, Веселин Ханчев, Елисавета Илиева, Дора Габе, Елисавета Багряна и др., изпълнени от оперни и камерни певци. Много са изпълнените песни в страната и чужбина /Германия, Англия, Русия, Австралия, Америка, Норвегия, Бразилия, Франция, Филипините, Италия и др.

Автор на текста и музиката на Музикална емблема-Стара Загора , на химна на Тракийски университет - Стара Загора, на химна на ГПЧЕ Ромен Ролан, на музиката на химна на гимназия Христо Ботев, на Международния химн на ветеринарните лекари, на музикалната емблема Казанлък и др. Носител е на редица отличия, сред които наградата Стара Загора. Почетен гражданин е на Стара Загора от 2002 г. Автор е на 14 художествени книги: Стара Загора - град на музиката, Сенки в мъглата, Страници от Светата гора, Лакърдии и пикантерии, Захаросани щипалки, Брадясали облаци, Парадокси(разкази за преживявания), Зърна от броеницата на дявола, Стара Загора в щрихи и реалност, предания, митове и легенди, Брътвежи (шарени преживявания и недотам известни случки), За гласовата постановка на певеца, Изкуството като съдба, Магията на камерната песен, Проблясъци (Размисли за духовната извисеност и моралните устои на човека).

Неговите албуми с камерни художествени песни полагат началото на българското присъствие в музикалния отдел на новопостроената Александрийска библиотека в Египет, а книгите му са в редица престижни библиотеки в Европа, Америка и Австралия.

Проф. Петър Жеков е потомък на видните революционери - двамата братя Жекови - Михаил и Георги, участници в Старозагорското въстание. През целия си живот той остава дълбоко вярващ християнин, убеден и последователен демократ.

След кратко боледуване умира за 4 август 2013 г.

Още новини