Начало Новини Актуално 850 хиляди лева са нужни на Гълъбово, за да оцелее ако Брикел спре

850 хиляди лева са нужни на Гълъбово, за да оцелее ако Брикел спре

Актуално
Брикел

850 000 лв. и минимум половин година са нужни, за да преминат обществените сгради на община Гълъбово, и то без болницата, на алтернативно на централното парно отопление. Това сочи докладът на специална комисия от администрацията със задача да установи, колко ще струва преоборудването на абонатите на "Брикел" с климатици или и с други уреди, съобщи вр.и.д. кмет Пламен Бараков.

Енергийният министър беше безкомпромисно ясен, че в края на октомври ТЕЦ „Брикел“ и единствената Брикетна фабрика у нас ще спрат, за да се модернизира топлоцентралата. Мощностите ще бъдат пуснати отново едва тогава.
Гълъбово обаче е свързан здраво с „Брикел“ - отоплението на обществените сгради, детските и здравни заведения зависи от централата. В създадената ситуация се оказва обаче, че Общината няма пари, за да осигури топло за този сезон, нито пък време.
Допълнително 160 000 лв. била таксата, която трябва да се плати на EVN, за да увеличи мощността за града, тъй като подстанцията в Гълъбово не може да издържи допълнително натоварване. Дружеството няма и изградена инфраструктура към сградите, отоплявани досега с парно.
"Няма и време, тъй като се изисква проектиране, тръжни процедури, обичайно последвани от обжалване. Фактически нямаме никаква алтернатива", обобщи Бараков.
Освен общинските сгради, "Брикел" има и държавни и частни абонати, които са около 2000.
Новопостроената сграда на Общината също е проектирана да се отоплява с централно парно. За да мине на ток, ще трябва да се изгради нов трафопост.
Всички детски градини, училища, Домът за стари хора, се топлят от "Брикел" и то безплатно.
"Оказва се, че не могат да бъдат вариант и кюмбетата "Циганска любов", защото сградите са нови и нямат комини“, каза още кметът.
Той не скри учудването си от липсата на реакция от страна на държавата, въпреки поетите от нея ангажименти при подписване на договора за присъединяване на България към ЕС.
"В директива категорично е разписано, че е държавен ангажимент да осигури топлоснабдяването на Гълъбово град, ако се наложи спиране на "Брикел". Сигурен съм, че държавата знае много добре своите ангажименти. Нямам информация обаче дали ще ги изпълни", пита се Бараков.
Днес синдикалните организации в „Брикел“, заедно с представители на Община Гълъбово, ще проведат Общо събрание, на което се очаква да се вземе решение за действия в защита на дружеството.

Информация: вестник Новината

Още новини