Начало Новини Актуално 800 деца от цялата страна са прегледани в единствената у нас Ортопедична работилница в Стара Загора

800 деца от цялата страна са прегледани в единствената у нас Ортопедична работилница в Стара Загора

Актуално
1работилница ортоЕдинствената в България Ортопедична работилница в Стара Загора изработва коригиращи ортопедични средства за деца с церебрална парализа и други ортопедични проблеми. Завършването на тригодишния българо-швейцарски проект Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество беше отбелязан днес с Ден на отворените врати.
Официален гост на събитието бе посланикът на Швейцария Денис Кнобел, който нарече проекта забележителен. По думите му, той е резултат от партньорството между две страни, обединени в името на една цел – устойчиво развитие в бъдещето.
Швейцарският лекар д-р Бруно Франие и българската тенис-легенда Мануела Малеева разказаха спомениза първите стъпки на проекта преди 10 години, започнал с осигуряване на необходимата апаратура и обучението на кадри. Те подчертаха, че за място на работилницата е избран град Стара Загора заради централното си положение и многото социални домове в региона. В нея се прилага швейцарски подход - ортезно лечение, чрез което се избягват сложни операции. Методът не е популярен в България, а е изключително важен за щадящо лечение на деца с детска церебрална парализа и други сериозни ортопедични проблеми.
Зам.-кметът Иванка Сотирова коментира, че работилницата е привилегия за града. Тя подчерта, че политиката на общината е да улеснява инвестициите и насърчава присъствието на всякакви инициативи, но оказването на помощ за здравето на децата е най-важната инвестиция. Доказателство за нуждата от работилницата е фактът, че досега са прегледани над 800 деца от цялата страна. Особено важна е възможността обучението да се мултиплицира- да се обучат лекари и медицински персонал, сподели още тя.
Д-р Йовко Гюров представи Работилницата и новооткрития Обучителен център, швейцарските техници и българските техници, обучени по проекта. Той и д-р Франие извършват редовни ортопедични прегледи на деца от цялата страна, започнали преди десет години. Досега са изработени 100 помощни ортопедични средства - шини, ортези, протези.

Гости на Деня на отворени врати бяха областният управител проф. Веска Шошева, зам.-кметът Красимира Чахова, много лекари, студенти по медицина, дарители, партньори и др.

Работилницата е резултат от съвместните усилия на Фондация Обществен дарителски фонд - Стара Загора и швейцарския им партньор Фондация Суисклиникал, която е създадена през 2007 година, по инициатива на известната българска тенисистка Мануела Малеева и д-р Бруно Франие. От 2013 година работилницата се помещава в нова сграда в старозагорския кв.Железник, благодарение на много дарители от Швейцария и България.

Още новини