Начало Новини Актуално 80% от младите висшисти са били заети през 2011 г.

80% от младите висшисти са били заети през 2011 г.

Актуално
младежка заетост и предприемачество

През 2011 г. 80% от висшистите между 25 и 29 г. са били заети, при младежите със средно образование процентът е 67, а при тези с по-ниско от средно образование – 30%. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя участва в 10-тото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети Летен университет.

Заместник-министър Русинова представи програми и мерки по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси (ОПРЧР), насочени към подобряване положението на младежите на пазара на труда, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. В презентацията си пред студентите, тя постави акцент върху намаляването на младежката безработица, насърчаването на предприемачеството, подобряването знанията и уменията на учащите и превенцията на ранното отпадане от училище. За подпомагането на тези дейности по ОПРЧР по различни схеми са осигурени 106 млн. лева за кариерно развитие, 75 млн. лева за стартиране на собствен бизнес и 27 млн. лева за обмяна на опит и добри практики.

От националния бюджет и ОПРЧР са осигурени над 85 млн. лева за стажуване и натрупване на трудов опит в администрацията и реалния сектор за над 16 хиляди младежи до 29 г., отбеляза заместник-министър Русинова. Тя уточни, че в момента по ОПРЧР се изпълнява схемата Ученически и студентски практики, която ще осигури възможност на 73 хиляди студенти да придобият практически умения за работа в реална среда.

Още новини