Начало Новини Актуално 80 млн. лв. е приносът на Лидл България към икономиката на община Стара Загора за 2022 г.

80 млн. лв. е приносът на Лидл България към икономиката на община Стара Загора за 2022 г.

Актуално

80 млн. лв. е ефектът от търговската дейност на Лидл България в община Стара Загора през 2022 г. Това показва анализът на Института за пазарна икономика (ИПИ) за шестте най-големи общини в страната.

В община Стара Загора до момента са изградени два Lidl магазина като общо инвестициите в тях магазина са на стойност над 10,2 млн. лв.  

 

Преки и непреки ефекти към икономиката на Стара Загора

Съвкупният принос на компанията към икономиката на общината се формира чрез преките и непреките ефекти от нейната дейност. Според методологията на ИПИ преките ефекти се постигат както чрез плащанията към производители и доставчици на стоки от областта, така и чрез инвестициите, разходите за персонал и тези за външни услуги по текущата издръжка на мрежата от търговски обекти. За Стара Загора стойността на преките ефекти от дейността на Лидл България за 2022 г. възлиза на близо 50 млн. лв.

Дейността на производителите и доставчиците, обслужващи Лидл България, увеличава търсенето на стоки, материали, услуги и труд в региона, като така се разраства първоначалният пряк ефект. Потреблението на домакинствата на работещите в Lidl също дава последващо вторично въздействие. Общо допълнителни (вторични) ефекти от дейността на Лидл България в град Стара Загора и областта са над 30 млн. лв. за 2022 година.

Така съвкупният принос към икономиката на община Стара Загора от дейността на Lidl само за 2022 г. достига 80 млн. лв.

 

Принос чрез инвестиции

Средно в един магазин в Стара Загора инвестициите на Lidl са над 5,1 млн. лева. Само за последните две години (2021 и 2022 г.) в обновяване и модернизация са вложени 710 хил. лева.

 

Принос като работодател

През 2022 г. средногодишният брой на служителите на Lidl в града е 57 души, а към декември 2022 г. те са 58 души. Спрямо 2021 г. повишението е с 2%. За сравнение, наетите в страната намаляват с 2% през 2022 г., а тези само в сектора на търговията – с 1%.

Заплащането в Lidl е с над 81% по-високо от средното за сектора на търговията в община Стара Загора.

 

Принос през закупуване на местни стоки и услуги

Икономическото въздействието на Лидл България в Стара Загора обхваща и широка мрежа от доставчици и производители на продукти в областта. През 2022 г. местни компании доставят на Lidl, както за вътрешния пазар, така и за обектите на веригата в цяла Европа, стоки за близо 40 млн. лева. Най-висока е стойността на доставките на плодове и зеленчуци. Едни от най-големите производители и доставчици на месо и колбаси за Lidl също са от област Стара Загора.

 

Принос като данъкоплатец

Лидл България играе все по-важна роля като устойчив и значим данъкоплатец в общините, в които извършва своята дейност. Ежегодно приносът в бюджета на община Стара Загора е около 24 хил. лв. Откриването на всеки нов обект увеличава тези показатели.

 

 

За Лидл България 

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 122 магазина в 53 града и над 4000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.

Още новини