Начало Новини Актуално 771 млн. лв. ще бъдат дадени като помощи на 95 хил. фермери

771 млн. лв. ще бъдат дадени като помощи на 95 хил. фермери

Актуално

По 104 лв. на глава едър рогат добитък и 28 лв. за дребния ще получат фермерите като субсидия от ЕС и държавата. Земеделските стопани пък ще получат субсидия от 22 лв. на декар обработваема земя. Това съобщи директорът на фонд Земеделие Калина Илиева, след като правителството одобри схемата за плащания към земеделците. Общо 771 млн. лв. ще бъдат разпределени между 95 хил. стопани, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

560 млн. лв. от тях са по европейската схема за директни плащания на площ. 150 млн. лв. ще са националните доплащания за обработваемата земя и 61 млн. лв. за добитъка.
Превеждането на парите по сметките на фермерите ще започне още в началото на декември, обясни министър Найденов. Той обаче не се ангажира с краен срок за издължаване на държавата към земеделците. По правилата на ЕС всички суми трябва да са преведени до края на юни следващата година, пише вестник 24 часа.
1,5 млн. виртуални крави са излезли в регистрите при верификацията на подадените искания за доплащания, която е направила ветеринарно медицинската служба, съобщи още Найденов. Те обаче вече са изчистени и субсидия ще има само за съществуващи животни, гарантира той.

Още новини