Начало Новини Актуално 766 са новите безработни в областта. От началото на 2010 г. има и нови уведомления за масови съкращения

766 са новите безработни в областта. От началото на 2010 г. има и нови уведомления за масови съкращения

Актуално

В бюрата по труда в областта от началото на годината са регистрирани 766 души. Най-много - 299, са в Казанлък, в Стара Загора са 235, в Раднево - 35, в Чирпан - 197. Според процедурата в 3-месечен срок от освобождаването си от работа безработният се регистрира първо в съответното бюро по труда, а след това - в НОИ.

Паричните помощи се получават от датата на прекратяването на трудовите отношения, но ако регистрацията стане след изтичането на 3-те месеца, обезщетението се плаща от датата на подаване на документите, пише вестник Старозагорски новини.
Нямаме проблеми с обработката на документите, но имаме готовност при необходимост да даваме дежурства и да се работи с удължено работно време, съобщи директорът на Териториалното поделение на НОИ в Стара Загора Петър Мръцков. Той припомни, че освен в офисите в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово и Чирпан, по график се приемат документи за общините Мъглиж, Павел баня, Гурково и Николаево.
От 6079 през 2008 година до 9986 към 31 декември 2009 година се е увеличил броят на безработните с право на обезщетение в Старозагорска област, показва справката на Териториалното поделение на НОИ. Изплатените суми са съответно 4 432 616 и 10 192 103 лева. В Бюрото по труда, което обслужва общините Стара Загора и Опан, безработните на месечно подпомагане са 4788 към края на 2009 година при 2763 за 2008-а.

"Ясно е, че причината е основно в масовите съкращения, свързани с икономическата криза. Въпреки че нашата област е по-добре в сравнение с останалите, прави впечатление, че от началото на януари при нас се обработват средно на ден документите на 55 новорегистрирани, а през декември те бяха около 45-48 души. В много териториални поделения в страната броят им надхвърля 100", коментира Мръцков.
Има и нови уведомления за масови съкращения от "Енемона", "Ембул инвестмънт", "Инмат" - Раднево, а все още тече и срокът на уведомленията на "Ремотекс - Раднево", "Прогрес", "Хранинвест", "Пи Ес Ай", "Тера строй", ЗСК "Боруй" и завода за пружини в Крън, подадени през миналата година. Възможно е обаче да бъдат освободени и по-малко от заявените бройки, тъй като в някои случаи работодателите се презастраховат.

Още новини