Начало Новини Актуално 74% от компаниите използват природен газ, а само 37% могат да го заместят с алтернативно гориво

74% от компаниите използват природен газ, а само 37% могат да го заместят с алтернативно гориво

Актуално

74 процента от компаниите у нас използват природен газ, а само 37% могат да го заменят с алтернативно гориво. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на специализираното изложение MachTech & InnoTech Expo 2022. Данните са от анкета с българските предприятия, проведена от министерството през август, която цели да даде актуална картина на нуждите на бизнеса.

От проведеното допитване става ясно още, че 60% от фирмите не могат да намалят обемите на консумация на природния газ. Тези данни още веднъж показват колко е важна диверсификацията и осигуряването на най-добри цени на енергийните източници преди зимния сезон, заяви Никола Стоянов.

Министър Стоянов поздрави участниците в изложението и посочи, че за 2021 г. износът на българските компании, работещи в машиностроителния сектор, надхвърля 4 млрд. лева. 70% от продукцията в отрасъла се изнася за държави в Европа, което е ясен знак, че българските фирми са силно конкурентни на световните пазари, съобщи още Стоянов. По думите му, секторът е с висока добавена стойност и българската държава полага всички усилия, за да подобри бизнес средата у нас.

След официалното откриване министър Стоянов разгледа изложбените щандове, където представители на български и международни фирми го запознаха със своята дейност и производство.

Изложението MachTech & InnoTech Expo 2022 се провежда за 13-и път и тази година събира на едно място над 130 компании. В рамките на 4 дни, от днес до 16 септември, на площ от 10 000 кв.м. ще бъдат представени 250 световни бранда от Германия, Чехия, Австрия, Италия, Турция, Румъния, Китай и др.

Още новини