Начало Новини Актуално 73 млн. лева са осигурени за активни мерки на пазара на труда през 2011 г.

73 млн. лева са осигурени за активни мерки на пазара на труда през 2011 г.

Актуално
Тотю Младенов

За активни мерки на пазара на труда през 2011 г. са осигурени 73 млн. лева като над 90 % от тези средства се използват за субсидирана заетост на хора в неравностойно положение на пазара на труда. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на форум Пазарът на труда в България – състояние, проблеми, перспективи в хотел Хилтън, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Предвижда се до края на годината да се осигури заетост на около 35 000 човека, от които близо 29 000 на нови работни места, уточни той и напомни, че през миналата година 201 000 безработни са започнали работа по заявки на бизнеса в реалния сектор. В страната по заявки на общините се изпълняват 153 регионални програми за намаляването на безработицата, съобщи пред присъстващите министър Младенов. По тези програми до края на годината ще се създадат над 2 000 работни места в дейности като ремонтната дейност на пътища, археологични дейности, озеленяване, предоставяне на социални услуги и др.

Към 29 април тази година Агенцията по заетостта изпълнява договори по 14 схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 629,8 млн. лева, от които 535 млн. лева са финансиране от ЕС, отчете министър Младенов. Той уточни, че за периода януари–април 2011 година в обучение са включени 15 891 лица, а броят на включените в заетост за нови работни места с подкрепата на ОПРЧР е 10 158.

Министър Младенов обобщи, че 53,9 млн. лева са изплатени от старта на оперативната програма за субсидирана заетост, обучение и квалификация на заети и безработни лица. Той представи новите мерки, които предстои да бъдат отворени през този месец по ОПРЧР като операция „Близо до работа” с бюджет 37 млн. лева, операция „Аз мога повече”, за която са предвидени допълнителни 50 млн. лева, операция „Безопасен труд” с бюджет 70 млн. лева, операция „Вземи живота си в ръце” и операция „Социални иновации в предприятията”.

Усилията на социалните партньори трябва да са насочени към показването на добрите практики и мотивирането на бизнеса да кандидатства по мерки на ОПРЧР, завърши министър Младенов като подчерта, че МТСП ще работи за подобряването на качеството на предоставяните услуги.

Още новини