Начало Новини Актуално 71 са изоставените деца през миналата година

71 са изоставените деца през миналата година

Актуално

181 са обитателите в Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в Стара Загора в началото на годината, от които 140 с различни заболявания. През 2011-а 71 новородени и до едногодишна възраст са насочени към специализирани институции. От отдел Закрила на детето към общинската дирекция Социално подпомагане отчитат, че най-често аргументите на майките, които изоставят децата си, са свързани с безотговорното родителство - млади хора, които нямат подкрепата на семействата си и новороденото е резултат от съжителство с малолетни или непълнолетни.

Най-често това се наблюдава сред ромите. В други случаи проблем се явява ниският социален статус, липсата на средства или на жилище. Относно децата с увреждания, причините за изоставянето им често е по медицински показатели, а също - невъзможността или нежеланието на родителите да полагат специални грижи за тях.
Ако майката е категорична, че иска да изостави новороденото и заяви това още след раждането, Семейният кодекс й дава един месец да подготви заверена пред нотариус декларация, че е съгласна то да бъде осиновено. Процедурата предвижда вписване в специален регистър. Валя Бонева, началник-отдел Закрила на детето в общинската дирекция за социално подпомагане - Стара Загора, обясни, че подобни сигнали се събират освен от родилките и лекарите, също от близки и роднини. Разговаря се с всички с желанието да се намери решение за малкото и то да остане при тях. В случай на несъгласие и нежелание, тогава се пристъпва към изпращането им в специализирани институции, уточни Бонева.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини