Начало Новини Актуално 700-грамов хляб в Стара Загора се продава с 25 стотинки по-скъпо от Пловдив

700-грамов хляб в Стара Загора се продава с 25 стотинки по-скъпо от Пловдив

Актуално

След като от началото на седмицата Хлебопроизводство ООД - Стара Загора, вдигна цената на своя хляб от 95 стотинки на 1 лев, от 2 дни подскочиха цените и на останалите местни фирми от бранша. От вчера 700-грамов бял самун на Бакери ЕООД е по-скъп с 5 ст. и се продава за 1.15 лв. С 10 ст. поскъпна белият и Добруджа на Румдо 73 ООД и на новозагорската Яница хляб АД, които са със същия грамаж.

Техните хлябове вече се продават по левче, пише вестник Старозагорски новини.
Причината за поскъпването е рекордната цена на брашното и на пшеницата от новата реколта. Според мен това дори е закъсняло поскъпване, каза за Старозагорски новини шефът на Бакери Валери Палачаров. Същата причина изтъкна в началото на седмицата и главната счетоводителка на Хлебопроизводство ООД Теодора Михайлова. Брашното на едро вече струва 760 лева за тон. Цената на пшеницата също е рекордна. Поскъпнаха и горивата, и токът, и осигуровките. Всичко това се натрупва и няма как да не се отрази на крайната цена на хляба, коментира управителката на Румдо 73 Димитрина Миткова.

Белият хляб на най-голямата пловдивска фирма Симид в града под тепетата обаче струва 75 ст., показа репортерската ни проверка вчера.

Вицепремиерът Симеон Дянков и земеделският министър Мирослав Найденов, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, ще направят анализ на ситуацията на пазара на зърно. Това съобщи пресцентърът на агроведомството, цитирайки думи на министъра пред журналисти в сливенското село Гавраилово. Министрите ще направят анализ на цената на хляба по цялата верига и днес ще докладват на премиера.
Цената на тока формира едва 5-6 на сто от себестойността на хляба и не може да повлияе значително върху крайната стойност. Факторът за повишаване на хляба е цената на пшеницата и нашите опасения са, че има основания за покачване заради поскъпването на световните борси, смята Найденов. Министърът припомни, че на Консултативния съвет по зърното на 5 юни всички участници са заявили, че няма основания за поскъпване на хляба, а това не е било негов коментар. Това обаче беше преди да започне прибирането на новата реколта, а оттогава ситуацията се промени и затова във вторник отново се свиква Консултативният съвет.

Още новини